Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Σφίγγει η θηλιά εκβιασμών και πλειστηριασμών την «επόμενη μέρα»

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, που με τη σειρά της αποτελεί έναν ακόμη κρίκο με κατεύθυνση την κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των εκβιασμών από την πλευρά των τραπεζών, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε στα τέλη Μάρτη του 2019.

Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διεκπεραιώνονται οι «αιτήσεις προστασίας» λαϊκών νοικοκυριών για το επόμενο εξάμηνο, καθώς ακόμη και αυτή η διαλυμένη «προστασία» έχει ημερομηνία λήξης στις 31/12/2019.

Την ίδια ώρα, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανακτώνται αυτόματα από τις τράπεζες τα κάθε είδους φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη, ενώ βέβαια αίρεται και το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για 5 έτη πριν από την υποβολή της δήλωσης. Επίσης, σε περίπτωση «ψευδούς» δήλωσης, η «θιγόμενη» τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε «αναγκαστική εκτέλεση» (πλειστηριασμό), ενώ η οφειλή προσαυξάνεται με επιτόκιο 5%. Λεόντειοι όροι προβλέπονται και για τις ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Ενδεικτικά, η «πρόταση ρύθμισης του πιστωτή» αποτελεί «εκτελεστό τίτλο». Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση «αθέτησης των υποχρεώσεων αποπληρωμής» η τράπεζα θα μπορεί άμεσα να προχωρά σε πλειστηριασμό χωρίς τη διαμεσολάβηση των δικαστηρίων.

Μάλιστα, σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής του οφειλέτη, η συζήτηση της αίτησης προσδιορίζεται κατά απόλυτη προτεραιότητα μέσα σε 6 μήνες από την κατάθεσή της, μαζί με την οποία συνυποβάλλεται όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Θυμίζουμε ότι η πρόσκαιρη προστασία των λαϊκών νοικοκυριών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στην πρώτη κατοικία, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

-- Το οικογενειακό εισοδηματικό κριτήριο της «προστασίας» συμπιέζεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι έως 21.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί έως το τρίτο, από 5.714 σήμερα.

-- Στη ρύθμιση - λαιμητόμο εντάσσονται μόνο τα στεγαστικά δάνεια που έχουν «κοκκινίσει» μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2018. Αυτά που «κοκκίνισαν» στη συνέχεια, θα βρεθούν έξω και από αυτήν την πρόσκαιρη και υποτυπώδη προστασία, εξέλιξη που συνδέεται και με την κλιμάκωση των εκβιασμών και για τη συγκεκριμένη ομάδα λαϊκών νοικοκυριών, θωρακίζοντας τις τράπεζες από μια νέα φουρνιά «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

-- Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες του «αιτούντα προστασία», της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών δεν θα ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό αθροίζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη (κινητές αξίες, εξαγοράσιμα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής κ.ά.).

-- Το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου μαζί με πανωτόκια και προσαυξήσεις δεν θα ξεπερνά τα 130.000 ευρώ.

-- Η αξία της κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και τα 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κριτήρια λειτουργούν συγκεντρωτικά, δηλαδή πρέπει όλα να πληρούνται ταυτόχρονα.

Αν στα παραπάνω που νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προστεθούν και οι διαβεβαιώσεις της ΝΔ ότι αν πάρει το χρίσμα της αστικής διακυβέρνησης θα διατηρήσει άθικτο και θα ενισχύσει περισσότερο το αντιλαϊκό πλαίσιο για το στόχο της παραπέρα μείωσης των «κόκκινων» δανείων, οι εργαζόμενοι έχουν μια πλήρη εικόνα ότι την «επόμενη μέρα», ανεξάρτητα από εναλλαγές στους κυβερνητικούς διαχειριστές, εδώ θα είναι η μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματά τους. Και αυτό το στοιχείο πρέπει ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούλη να γίνει κριτήριο ψήφου, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org