Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Με το ΚΚΕ για το δίκιο, την ελπίδα, την αντεπίθεση, για όλα όσα δικαιούνται ο εργαζόμενος λαός και τα παιδιά του

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη συγκέντρωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Τις μέρες που μένουν δρούμε για να φτάσουμε σε ακόμα περισσότερους νέους και νέες, για να έχουμε ένα πιο δυνατό ΚΚΕ στις 8 Ιούλη.

Ξέρουμε καλά ότι μέσα στα πανεπιστήμια ένα μεγάλο τμήμα νέων συνδυάζει τη μελέτη και την έρευνα με τη δίψα να μάθει πώς και τι χρειάζεται για να ζήσουμε καλύτερα.

Μεγαλώνει ο προβληματισμός, καθώς βλέπουν πως σήμερα μπορεί πραγματικά να βελτιωθεί η ζωή του λαού, αλλά στην πράξη οι ζωές των πολλών αντί να πάνε μπροστά πηγαίνουν προς τα πίσω.

Το ΚΚΕ έχει απαντήσεις σε αυτούς τους προβληματισμούς. Εχει επεξεργασμένο σχέδιο για το πώς μπορούν η επιστήμη, η καινοτομία και η έρευνα, το αξιόλογο επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα, να υπηρετούν με το έργο τους τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.

Γιατί σήμερα υπάρχει η δυνατότητα όλα τα παιδιά να μορφώνονται ολόπλευρα και δωρεάν. Να είναι διασφαλισμένα όσα χρειάζονται για να σπουδάζουν και όχι να μπαίνουν στο ζύγι των δημοσιονομικών στόχων στοιχειώδεις ανάγκες. Ολοι οι απόφοιτοι να εργάζονται στο αντικείμενο στο οποίο έχουν σπουδάσει και ειδικευτεί. Υπάρχει η δυνατότητα σήμερα να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος, να μην αναγκάζεται κανένας επιστήμονας να παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης για μια θέση στον ήλιο.

Για να γίνει πραγματικότητα η σταθερή και μόνιμη δουλειά απαιτείται σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους


Η Ελλάδα έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, που σήμερα στο πλαίσιο του καπιταλισμού είτε απαξιώνονται είτε αξιοποιούνται με βάση το τι θέλει το κεφάλαιο και όχι με το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία.

Είναι γνωστό, για παράδειγμα, πόσοι τεχνικοί, μηχανικοί, εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων απαιτούνται για την εξασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Και φυσικά αυτά τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Ο καθένας μπορεί να προσθέσει τα αντίστοιχα από τον κλάδο του.

Γιατί όλα αυτά δεν λύνονται σήμερα;

Ας δούμε επιγραμματικά:

-- Για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα μορφώνονται δωρεάν σε κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης θα πρέπει να αυξηθούν οι πόροι που προορίζονται για αυτόν το σκοπό από τον κρατικό προϋπολογισμό, και για να διατεθούν τα λεφτά αυτά θα πρέπει να κοπούν οι επιχορηγήσεις και η φοροασυλία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να κοπούν τα 4 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες της χώρας και του λαού μας.

-- Για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν δουλειά, θα πρέπει όλοι οι κλάδοι να αναπτύσσονται αναλογικά και με βάση το ποιες ανάγκες του λαού καλύπτουν και αντίστοιχα να σχεδιάζεται ο αριθμός των εισακτέων στις αντίστοιχες σχολές, ώστε με το που αποφοιτήσουν να έχουν εξασφαλισμένη δουλειά.

Η σημερινή οικονομία όμως, επειδή ακριβώς είναι καπιταλιστική οικονομία, δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτό τον σχεδιασμένο για τα συμφέροντα των πολλών τρόπο. Τα περιθώρια κέρδους, οι ανταγωνισμοί και οι δεσμεύσεις στην ΕΕ καθορίζουν τι και πόσο θα παραχθεί στους διάφορους κλάδους. Και όχι τι ανάγκες έχει ο λαός και τι μπορεί να παράξει η χώρα, ώστε να ανέβει κατακόρυφα η ποιότητα ζωής για όλους.

Για να γίνει πραγματικότητα η σταθερή και μόνιμη δουλειά και με καλούς όρους, στο αντικείμενο σπουδών, απαιτείται πριν απ' όλα ένα πράγμα:

Σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους. Για να εξασφαλιστεί ότι όλα τα εργαλεία της επιστήμης και της έρευνας θα υπηρετούν το σκοπό της βελτίωσης της ζωής του λαού, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που μέχρι τώρα δεν έχουν λυθεί, για να γίνουν οι λύσεις αυτές προσιτές σε όλους, θα πρέπει να απελευθερωθούν οι πόροι και το επιστημονικό δυναμικό που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι στους ανταγωνισμούς των επιχειρηματιών για μεγαλύτερα κέρδη και εξωθούνται να σπαταλάνε τις δυνάμεις τους σε έρευνες για «έξυπνα όπλα» του ΝΑΤΟ και για επιχειρηματικές πατέντες.

Ξέρουμε καλά ότι αυτά που διεκδικούμε φαντάζουν δύσκολα. Εμείς δεν σας κρύβουμε ότι όντως απαιτούν πολλά περισσότερα από μία ψήφο μόνο. Σίγουρα όμως και σε κάθε περίπτωση έχουν μία βασική προϋπόθεση, δηλαδή αυτό που τελικά κρίνεται στις 7 Ιούλη: Το πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ. Γιατί όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο καλύτεροι θα είναι οι όροι για να διεκδικήσουμε όσα έχουμε ανάγκη, για να αποσπάσουμε κατακτήσεις, για να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές ανατροπές.

Δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση

Από όπου κι αν πιάσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, θα δεις ότι ο ένας πατάει πάνω σε αυτά που λέει ο άλλος. Και οι δύο αντιγράφουν από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις επιταγές του ΣΕΒ. Γιατί οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν καβάτζα τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ. Επί ημερών του μπορεί να μην καταργήθηκε το άρθρο 16, αλλά η επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων απογειώθηκε, γενικεύτηκαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ιδρύθηκαν προπτυχιακά με δίδακτρα, ενώ η ίδια η λειτουργία των ιδρυμάτων ασφυκτιά, λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης, με τα πανεπιστήμια ακόμα να στενάζουν εξαιτίας της αρπαγής των αποθεματικών τους με υπογραφή Βαρουφάκη το 2015.

Γιατί πριν προλάβει η ΝΔ να ψελλίσει ότι θα βάλει ενοίκια στις εστίες, αυτό το πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό του πρόγραμμα, με τυράκι την ίδρυση νέων εστιών με ΣΔΙΤ, που τόσο αγαπά και η ΝΔ!

Ενώ τα κριτήρια για τη δωρεάν σίτιση γίνονται όλο και πιο περιοριστικά για τους φοιτητές, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και τη μείωση των δικαιούχων και μεγαλύτερο κόστος για τους υπόλοιπους.

Επειδή ήδη η ΝΔ επιδίδεται σε ένα όργιο δηλώσεων για το πόσο γρήγορα θα φέρει την κατάργηση του ασύλου, τους προειδοποιούμε:

Οχι απλά θα το καταψηφίσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην περάσει, για να γίνει αυτό υπόθεση των φοιτητών και των συλλόγων τους.

Αυτό που λείπει από την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν είναι να κόβουν βόλτες οι διμοιρίες των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση για να μπορούν οι φοιτητές να σπουδάζουν χωρίς κανένα εμπόδιο, για να λυθούν προβλήματα, όπως είναι η έλλειψη φωτισμού και φύλαξης, όλα αυτά δηλαδή που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Ποιος θα αντιπαλέψει τα σχέδια της ΝΔ; Ο ανύπαρκτος ΣΥΡΙΖΑ του 1% στους φοιτητικούς συλλόγους; Ο ΣΥΡΙΖΑ που διεύρυνε την επιχειρηματική λειτουργία των πανεπιστημίων;

Ολοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί ασυλία στα κέρδη των επιχειρήσεων που βολοδέρνουν ελεύθερα στα ιδρύματα, διεκδικώντας λόγο ακόμα και για τα προγράμματα σπουδών!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε πολλές φορές με τις κλούβες των ΜΑΤ τις φοιτητικές διεκδικήσεις, ενώ το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» ποινικοποιούσε σωρηδόν τις καταλήψεις, δηλαδή μια μορφή πάλης του φοιτητικού κινήματος.

Απέναντι στα σχέδια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην υποχρηματοδότηση και την καταστολή, οι φοιτητές έχουν ανάγκη από ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση, για ιδρύματα που θα υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Γιατί απάντηση σε αυτά τα σχέδια μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές, με τους συλλόγους και τις διεκδικήσεις τους, με την αγωνιστική τους ανασυγκρότηση, κόντρα στη διάλυση που σήμερα επικρατεί και βολεύει τις κυβερνήσεις. Σε αυτήν την υπόθεση οι φοιτητές γνωρίζουν πως τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Η πρόταση πάλης του ΚΚΕ πρόταση σύγκρουσης με το σημερινό «πανεπιστήμιο ΑΕ»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σαν μεγάλο κατόρθωμα τους νόμους που έφερε για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τι έκανε όμως τελικά;

«Ετρεξε» τα σχέδια για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς ζητούσαν η ΕΕ και ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας. Οπως ακριβώς επιτάσσει η διαδικασία της Μπολόνια, νερό στο όνομα της οποίας πίνει και η ΝΔ.

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά δεν έφερε ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών, αλλά το αντίθετο. Διαμόρφωσε μία θάλασσα τίτλων σπουδών που αντί να κατοχυρώνουν ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, μεγαλώνουν τις διαφοροποιήσεις μεταξύ αποφοίτων στο ίδιο αντικείμενο. Αντί να εξασφαλιστεί ότι κάθε φοιτητής θα μαθαίνει σε βάθος το αντικείμενό του με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις, τελικά οι φοιτητές ωθούνται στο να γίνονται συλλέκτες διαφόρων πιστοποιητικών και δεξιοτήτων, πολλές φορές επί πληρωμή. Μαθήματα αναγκαία για την κατανόηση κάθε επιστημονικού αντικειμένου φεύγουν από τα προπτυχιακά και πάνε στα μεταπτυχιακά, επίσης με το αζημίωτο.

Πριν από λίγες μέρες ο Τσίπρας έλεγε ότι το σχέδιο της ΝΔ έχει τίτλο «Ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει». Αυτό όμως θα μπορούσε να μπει τίτλος και στη δική του πολιτική.

Γιατί η κοινή τους στρατηγική για την Εκπαίδευση θέλει τους φοιτητές έτοιμους να πατήσουν επί πτωμάτων για να βρουν μια θέση στη ζούγκλα της εργασιακής ανασφάλειας. Αυτό εννοούν όταν λένε «να γίνουν οι απόφοιτοι πιο ανταγωνιστικοί για την αγορά εργασίας». Δηλαδή πιο φτηνοί και υπάκουοι στην εργοδοσία.

Τμήμα αυτής της πολιτικής ήταν και οι λεγόμενες πανεπιστημιοποιήσεις των ΤΕΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ παίζουν με τις αγωνίες των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ για τις σπουδές τους.

Αφού πρώτα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν τα πρώην ΤΕΙ πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας, φορτώνοντάς τους ένα σωρό προβλήματα, όπως αδιευκρίνιστα επιστημονικά αντικείμενα και απροσδιόριστα επαγγελματικά δικαιώματα, μαζί με τα εκρηκτικά λειτουργικά προβλήματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν έλυσε ουσιαστικά ούτε ένα από τα προβλήματα αυτά, αλλά αντίθετα τα επέτεινε, διευρύνοντας την κατηγοριοποίηση πτυχίων, ιδρυμάτων και αποφοίτων. Τώρα, μάλιστα, εμπαίζουν τους φοιτητές των Σχολών Μηχανικών των πρώην ΤΕΙ με την προοπτική των 5ετών σπουδών, κρύβοντας όμως την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα επαγγελματικά τους δικαιώματα θα είναι υπό την κρησάρα των νέων διακρίσεων που εισήγαγε το ΤΕΕ, ότι η κατηγοριοποίηση έχει ούτως ή άλλως ενταθεί και για τους αποφοίτους των υπαρχουσών πολυτεχνικών σχολών με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, ότι πλέον τα πανεπιστημιακά πτυχία έχουν εξισωθεί επαγγελματικά με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων.

Πραγματική έξοδος από τον λαβύρινθο όπου έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες φοιτητές είναι η πρόταση πάλης και διεκδίκησης του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν. Για να εξασφαλιστούν οι όροι ώστε να υπάρχει ένα πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου, που θα προσφέρει ολοκληρωμένη γνώση σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων. Για σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, με αναβαθμισμένες υποδομές, προσωπικό επαρκές, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ανανεωμένα σύγχρονα συγγράμματα, φοιτητική μέριμνα. Για να αποτελεί το πτυχίο τη μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Αυτές τις προτάσεις τις έχουμε καταθέσει και στη Βουλή, με όλα τα άλλα κόμματα να τις απορρίπτουν. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη με ολοκληρωμένη πρόταση για την Ανώτατη Εκπαίδευση που κατοχυρώνει στην πράξη την ολόπλευρη μόρφωση των φοιτητών, το εργασιακό τους μέλλον στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, καθώς και την αναγκαία, συνεχή παρακολούθηση της εξέλιξης κάθε επιστημονικού αντικειμένου.

Η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για δημόσια και δωρεάν, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι πρόταση σύγκρουσης με το σημερινό «πανεπιστήμιο ΑΕ» και όλους όσοι το στηρίζουν. Είναι θέση προοπτικής, αφού εντάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Ερευνα και την ανάπτυξη της επιστήμης στην υπηρεσία μίας άλλης οικονομίας, που κινείται με κίνητρο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας.

Ψήφος που μετράει στη μάχη ενάντια στο σύστημα και τα κόμματά του αποτελεί μόνο η στήριξη στο ΚΚΕ

Κάνουμε τη νύχτα μέρα για να φτάσουμε στους χιλιάδες φοιτητές που εκτιμούν τη δράση του ΚΚΕ, που μας στήριξαν στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, για να πείσουμε να ψηφίσουν το Κόμμα χιλιάδες φοιτητές που δεν πήγαν στις κάλπες, θεωρώντας ότι έτσι τιμωρούν την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ψήφο που μετράει στη μάχη ενάντια στο σύστημα και τα κόμματά του αποτελεί μόνο η στήριξη στο ΚΚΕ.

Θα ακούσουμε πολλά μέχρι τις 7 Ιούλη. Θα σκυλιάσει το σύστημα και τα τσιράκια του. Ο φόβος τους είναι το ΚΚΕ, η πρότασή του για την εργατική εξουσία, που τη συζητάμε πλέον με πολύ περισσότερους νέους. Τον φόβο του συστήματος μαρτυράνε οι αντιδράσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα το ΚΚΕ, μη στηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνει τη ΝΔ.

Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΝΔ, της έδωσαν συγχωροχάρτι και την έφεραν πίσω με ανεβασμένα ποσοστά. Εδωσαν το δικαίωμα στα σκιάχτρα του παλιού κομματικού κατεστημένου να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό!

Ας αλλάξουν το πλευρό που κοιμούνται. Ας ασχοληθούν με κάτι άλλο, όπως με την προετοιμασία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη δεξιά «κάτω από ειδικές συνθήκες» - όπως είπε πρόσφατα ο Τσίπρας.

Το φόβο του συστήματος μαρτυράνε και τα μαντρόσκυλά του, η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή. Τους πονάει ότι καταποντίζονται, ότι βλέπουν την πλάτη των κομμουνιστών. Να συνεχιστεί η απομόνωση των ναζιστών, να πεταχτούν εκτός Βουλής με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ!

Ολοι και όλες στη μάχη! Τα δύσκολα είναι μπροστά, αλλά εμείς ξέρουμε μόνο να πεισμώνουμε, να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί, πιο δυνατοί. Εχουμε μάθει να μην κάνουμε πίσω, παρά μόνο να τραβάμε μπροστά για το δίκιο, την ελπίδα, την αντεπίθεση, για όλα όσα δικαιούνται ο εργαζόμενος λαός και τα παιδιά του.

ΚΚΕ! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα! Η ψήφος που μετράει!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org