Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανακρίβειες»;

Απάντηση στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» δημοσιοποίησε ο Γ. Βαρουφάκης του ΜΕΡΑ25, με αφορμή το δημοσίευμά μας του Σαββατοκύριακου με τίτλο «Το "χρήσιμο" κόμμα του κ. Βαρουφάκη».

1ον: Ο Γ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζει ανακρίβεια αυτό που γράψαμε, ότι στις 10 Ιουλίου έστειλε επιστολική ψήφο με την οποία ψήφισε ΝΑΙ στο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση και το οποίο ήταν η νέα δανειακή σύμβαση με τον ESM, η οποία συνοδευόταν από σειρά μέτρων ανάμεσα στα οποία υπήρχαν αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων.

Θυμίζουμε λοιπόν πως: Στην εισηγητική έκθεση που συνόδευε το νομοσχέδιο, που είχε ένα και μοναδικό άρθρο, υπήρχαν δύο κείμενα στα Αγγλικά. Το ένα κείμενο ήταν η επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Το δεύτερο ήταν ένα κείμενο που περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση του κ. Βαρουφάκη να πάρει, ως προϋπόθεση για το νέο δάνειο από τον ESM! Ανάμεσα σε αυτά ήταν βεβαίως και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και οι μειώσεις στις συντάξεις. Αρα, όχι μόνο γνώριζε ...γενικά... ότι ο «Ευκλείδης» πάει να διαπραγματευτεί, αλλά επίσης γνώριζε πολύ συγκεκριμένα πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτεί και τι έχει αποδεχτεί ήδη η κυβέρνησή του.

2ον: Ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει πως είναι ανακρίβεια η αναφορά του «Ριζοσπάστη» ότι στο Γιούρογκρουπ «...ο Βαρουφάκης προσπαθούσε να αποδείξει στους "εταίρους" ότι η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά το ΝΑΙ, παρόλο που θα καλέσει τον κόσμο να πει ΟΧΙ».

Θυμίζουμε μόνο δύο αποσπάσματα από την ομιλία Βαρουφάκη στο περίφημο Γιούρογκρουπ στα τέλη Ιουνίου:

«Κάποιοι ανησυχούν ότι μια ψήφος στο "ναι" θα είναι μια ψήφος μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μας (μιας και θα προτείνουμε ψήφο στο "όχι"), και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορούμε να υποσχεθούμε στο Γιούρογκρουπ ότι θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε και να εφαρμόσουμε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είμαστε αφοσιωμένοι δημοκράτες. Εάν ο λαός μάς δώσει καθαρή εντολή για να υπογράψουμε τις προτάσεις των θεσμών, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το πράξουμε, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση».

«(...) Συνάδελφοι, η άρνησή σας για επέκταση του προγράμματος για μερικές εβδομάδες ώστε να δώσουμε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να μελετήσει ήσυχα και με ηρεμία την πρόταση των δανειστών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τις δεχθεί (σε αντίθεση με τη δική μας πρόταση), θα πλήξει μόνιμα την αξιοπιστία του Γιούρογκρουπ ως ενός οργάνου δημοκρατικών αποφάσεων το οποίο αποτελείται από κράτη - μέλη που μοιράζονται όχι μόνο ένα κοινό νόμισμα, αλλά και κοινές αξίες».

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ