Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Μεταμνημονιακό»...

Η τραγική αυτοκτονία του 38χρονου εργαζόμενου, που δεν άντεξε τις εργοδοτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς στο εργοστάσιο της ΔΕΛΤΑ στο Πλατύ Ημαθίας, φτάνοντας να χάσει τη δουλειά του, έφερε στην επιφάνεια την κόλαση που επικρατεί στην αγορά εργασίας, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η απώλειά του και όσα προηγήθηκαν κουρελιάζουν την «ειδυλλιακή» εικόνα που καλλιεργούν προεκλογικά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, τις ανέξοδες και παραπλανητικές υποσχέσεις για «ισχυρή ανάπτυξη» που θα διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» και θα φέρει «νέες, ποιοτικές» θέσεις εργασίας. Κούφια λόγια, με μοναδική σκοπιμότητα να κουκουλώσουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν οι εργαζόμενοι. Οσο κι αν προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι να κρύψουν τις ευθύνες τους, η αλήθεια είναι ότι: Με δικούς τους νόμους έχουν το «δικαίωμα» οι εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή στο εξωτερικό, εκεί όπου το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο, και να πετάνε στην ανεργία τους εργαζόμενους, όπως έκανε στην προκειμένη περίπτωση η ΔΕΛΤΑ. Με δικούς τους νόμους οι εργοδότες έχουν το ελεύθερο να απολύουν όσους και όποτε τους γουστάρει, να πετάνε κόσμο στην ανεργία με προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων.

... έγκλημα

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, της απάλειψης κάθε εμποδίου στην επιχειρηματικότητα, μπορεί η εργοδοσία σήμερα να εκβιάζει στυγνά για να πετύχει τους στόχους της. Οσο για εκείνους που πριν από μερικά χρόνια δεν δίσταζαν να σκυλέψουν τους αυτόχειρες της κρίσης για να πουλήσουν το «αντιμνημονιακό» τους αφήγημα, σήμερα αποδεικνύεται η υποκρισία τους και κυρίως το γεγονός ότι η μνημονιακή ζούγκλα της αγοράς εργασίας είναι εδώ, δολοφονώντας κυριολεκτικά εργάτες...

Διακομματικά

«Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι αναπόσπαστο τμήμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας (...) είναι πλέον, εκτός από διαχρονική και διακομματική (...) Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε ρόλο κομβικού κράτους στην ευρύτερη περιοχή. Και η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ είναι καίριας σημασίας». Αυτά μεταξύ άλλων είπε σε συνέντευξη του ο τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Γ. Κουμουτσάκος, δίνοντας μερικές ακόμα δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι η ΝΔ θα παραλάβει τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα «τρέξει» με τους ίδιους και ταχύτερους ρυθμούς την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και οι υπόλοιπες δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, όπως για τα Ελληνοτουρκικά, όπου επιδίδονται σε πλειοδοσία εφησυχασμού και «ξεπλύματος» των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών της αστικής τάξης. Αλλά και οι διαβεβαιώσεις ότι ως κυβέρνηση θα... παρακολουθήσουν στενά την εφαρμογή της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών - την οποία μέχρι πρότινος κατήγγελλαν, χωρίς να απορρίπτουν όμως και τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό που την επέβαλε. Επομένως, και εδώ ο λαός χρειάζεται να σκεφτεί καθαρά: Το πρόβλημα δεν είναι αν την επόμενη μέρα η Ελλάδα από «προτιμώμενος εταίρος» θα μετονομαστεί σε «κομβικό κράτος» για τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, αλλά το ποιος θα σταθεί απέναντι στη «διακομματική» αυτή πολιτική των αστικών κομμάτων που τον βυθίζει όλο και πιο βαθιά στη δίνη των ανταγωνισμών. Και αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Πάει πολύ

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες (...) καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες (...) εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοιχειοθετημένων μέτρων (...) θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επανέλθει ανάλογα με τη συμπεριφορά της Τουρκίας». Αυτό είναι το σκέλος των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο. Οπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, από ευχολόγια και συστάσεις, άλλο τίποτα η ΕΕ... Στο διά ταύτα, όμως, θα ...«παρακολουθεί» (!) την Τουρκία, για την οποία διαπιστώνει μάλιστα ότι είναι ήδη υπότροπη στην κυπριακή ΑΟΖ! Βέβαια, ακόμα κι αν η ΕΕ ανακοίνωνε κυρώσεις, αυτό σε τίποτα δεν θα άλλαζε τους οξύτατους ανταγωνισμούς, στους οποίους βρίσκονται μπλεγμένα τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πάει πολύ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει αυτήν την απόφαση ως πειστήριο των «εγγυήσεων» που προσφέρει τάχα η ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου και να καλλιεργεί επικίνδυνο εφησυχασμό για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ένωσης, κάτω από τίτλους όπως «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία», «ασπίδα από τους 28», «ντιρεκτίβα μέτρων για την Τουρκία» και άλλα παρόμοια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1795 Γάλλοι βασιλόφρονες και Βρετανοί στρατιώτες αποβιβάζονται στις γαλλικές ακτές της Βρετάνης για να καταπνίξουν τη Γαλλική αστική Επανάσταση.

1826 Στη Μάχη του Διρού, οι οπλισμένες με δρεπάνια Μανιάτισσες σταματούν τους Αιγύπτιους του Ιμπραήμ, που έκαναν αιφνιδιαστική απόβαση για να πλαγιοκοπήσουν τους οχυρωμένους στα στενά του Αρμυρού Μανιάτες. Μετά απ' αυτό, ο Ιμπραήμ εγκατέλειψε κάθε σκέψη να πάρει τη Μάνη.

1876 Στη μάχη του Λιτλ Μπιγκ Χορν (25-26/6/1876), οι Ινδιάνοι Ντακότα, Σεγιέν και Αράπαχο κατατροπώνουν το 7ο Σύνταγμα Ιππικού των ΗΠΑ υπό τον συνταγματάρχη Κάστερ, ο οποίος πέθανε μαζί με τους 267 άνδρες του. Πρόκειται για μία από τις λίγες νίκες που πέτυχαν οι ιθαγενείς Αμερικανοί απέναντι στον επεκτατισμό των ΗΠΑ κατά τον «Μεγάλο Πόλεμο των Σιού» το 1876.

1925 Στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώνεται στην Ελλάδα. Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος ανατρέπει την κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου και εγκαθιδρύει δικτατορία, την οποία επιχειρεί να καλύψει με κοινοβουλευτικό μανδύα, σχηματίζοντας κυβέρνηση, στην οποία παρέχουν την εμπιστοσύνη τους όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα.

1943 Σχεδόν 100.000 λαού διαδηλώνουν στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση 106 κομμουνιστών στο Κούρνοβο. Οι διαδηλωτές απαιτούν το σταμάτημα των εκτελέσεων και των συλλήψεων και την κατάργηση της ομηρίας. Στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής έπεσαν νεκροί 15 διαδηλωτές και τραυματίστηκαν 75.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στη Νάουσα, απομονώνουν τη γερμανική φρουρά και παίρνουν από το εργοστάσιο Λαναρά 220 φορτία ύφασμα, ρουχισμό και κουβέρτες.

1950 Ως αποτέλεσμα της ιμπεριαλιστικής υποδαύλισης, ξεσπά ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας και τη Νότια Κορέα. Στις 27/6 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την αποστολή στρατευμάτων για την υποστήριξη της Νότιας Κορέας, διεθνοποιώντας έτσι την πολεμική σύγκρουση. Στην ιμπεριαλιστική επέμβαση που ακολούθησε μετείχαν συνολικά 23 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τελικά ο πόλεμος έληξε με την υπογραφή ανακωχής (27/7/1953) και τη διατήρηση των συνόρων των δύο κρατών στο ύψος του 38ου Παραλλήλου. Το κόστος της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε ανθρώπινες ζωές ήταν τρομακτικό. Σε σχεδόν 3.000.000 υπολογίζονται οι νεκροί ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό, αποτέλεσμα - μεταξύ άλλων - και των αδιάκριτων και ισοπεδωτικών βομβαρδισμών βορειοκορεατικών πόλεων από την αεροπορία των ΗΠΑ.

1951 Εγκαινιάζεται η έγχρωμη τηλεόραση από το δίκτυο CBS στη Νέα Υόρκη.

1969 Στο Παρίσι πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην παροχή όπλων στη χούντα από τη γαλλική κυβέρνηση.

1991 Η Σλοβενία ακολουθεί το παράδειγμα της Κροατίας, αποχωρεί από τη Γιουγκοσλαβία και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος ωκεανογράφος Ζακ Ιβ Κουστό.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org