Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεταλλωρύχοι: Πανελλαδική στάση εργασίας για την υπογραφή ΣΣΕ

Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική στάση εργασίας στα μεταλλεία, στα λατομεία και τα λιγνιτωρυχεία της χώρας πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με επίκεντρο το αίτημα για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και εφαρμογή της υπάρχουσας.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας στην Αθήνα έγινε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Μεγαλόπολη, το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου οργάνωσαν στο πλαίσιο της στάσης εργασίας συγκέντρωση στο διοικητήριο του ΑΗΣ της ΔΕΗ.

Αγωνιστική παρέμβαση έγινε και στην Πτολεμαΐδα, με στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας από το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας. Το Σωματείο κατήγγειλε την προκλητική παρουσία της αστυνομίας στην κινητοποίηση, όπως και την υπονομευτική στάση των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού της ΔΕΗ για την υπογραφή ΣΣΕ.

Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ. Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί, επιδιώκοντας την εξαίρεση ειδικοτήτων από τη Σύμβαση, υπονομεύοντας και αμφισβητώντας τον χαρακτήρα της ως κλαδικής ΣΣΕ. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εργοδότες δεν εφαρμόζουν την ισχύουσα ΣΣΕ που υπογράφηκε μετά από πολύμηνο αγώνα, παρότι έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, όπως συμβαίνει στους εργολαβικούς και τους συμβασιούχους της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Πτολεμαΐδα. Σε άλλες περιπτώσεις παραβιάζουν συστηματικά τους όρους για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία, μια πρακτική που οδηγεί σε συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», με την Ομοσπονδία να θέτει στο υπουργείο το αίτημα για ελέγχους από τα αρμόδια όργανα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ