Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «διαφορά»

Την περασμένη Πέμπτη, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε το ΣΕΠΕ για να διαφημίσει τα ...επιτεύγματα της κυβέρνησης την τετραετία που πέρασε στην «προστασία της εργασίας» και στην «εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας». Αν είχαν έστω και λίγη τσίπα, σίγουρα δεν θα διάλεγαν το ΣΕΠΕ για προεκλογικό τους ντεκόρ. Γιατί η κυβέρνηση διατήρησε την ίδια άθλια κατάσταση που παρέλαβε από τη ΝΔ σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Σώματος και τους ελέγχους: Το 2017, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετούσαν στο ΣΕΠΕ μόλις 373 επιθεωρητές εργασιακών σχέσεων και 245 επιθεωρητές για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία. Οσον αφορά τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων ΥΑΕ, το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωσή τους, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2001. Για τις εργασιακές σχέσεις, οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν (περίπου 30.000) είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς με αυτούς τους ρυθμούς, για να ελεγχθούν έστω μία φορά οι 236.500 καταγεγραμμένες επιχειρήσεις, απαιτούνται 8 ολόκληρα χρόνια! Υπάρχει βέβαια και η πιο ουσιαστική πλευρά, αυτή της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας, με τους αντεργατικούς νόμους που διατήρησε ή ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι ενισχύουν την «ευελιξία» και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για αύξηση των «ατυχημάτων». Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους βασικότερους λόγους για τον οποίο το 2017 καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός «ατυχημάτων» από το 2000, με συνεχή αύξηση από το 2012. Πάει πολύ μετά απ' αυτά να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός ότι η διαφορά τους με τη ΝΔ είναι στην αντίληψη «για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να εφαρμόζεται η (σ.σ. αντεργατική) νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις».

Σηματοδότες

Το έργο των τελευταίων ημερών, για τα «καμπανάκια» που χτυπάνε οι «θεσμοί», ξαναπαίχτηκε τις προάλλες με αφορμή τις δηλώσεις Ρέγκλινγκ, τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε στο προεκλογικό «αφήγημα» ότι «άνοιξε η όρεξη των συντηρητικών κύκλων της ΕΕ» μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Στην πραγματικότητα, όμως, μία προς μία οι «προειδοποιήσεις» του ESM γράφονται με τα ίδια ακριβώς λόγια σε όλες τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε φαρδιά - πλατιά, πριν ξανανεβάσει το έργο «Η μάχη κατά των ακραίων κύκλων». Αναφέρεται συγκεκριμένα ο ESM στα δημόσια οικονομικά που «πρέπει να μείνουν σε βιώσιμο μονοπάτι και να ενσωματώσουν περισσότερα μέτρα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη», εννοείται με λιτότητα, χαράτσια και φόρους στο λαό. 'Η στις «αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», που «δεν πρέπει να αναστραφούν», «όπως αυτή για την αγορά εργασίας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών» για το κεφάλαιο. Αυτούς τους στόχους, όμως, τους προσυπογράφουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ. Επομένως, οι «επισημάνσεις» αυτές λιγότερο ακούγονται σαν «καμπανάκια κινδύνου» και περισσότερο μοιάζουν με φωτεινούς «σηματοδότες» για το τρένο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, που με όποιον μηχανοδηγό, έχει προαποφασισμένο δρομολόγιο και περνάει πάνω από τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Πραγματικό «κόκκινο» μπορεί να ανάψει μόνο ο λαός, με τη δράση του και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές του Ιούλη.

Καβγάς για το τιμόνι

Σε ανάρτησή του στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης μάς έδωσε άλλο ένα γλαφυρό παράδειγμα της ΣΥΡΙΖAίικης κούφιας «αντιδεξιάς» προπαγάνδας: «Η δυνατότητα και η ευκολία των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων να εκβιάζουν με όμηρο την υγεία των ασθενών, δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η θέση Μητσοτάκη να δοθούν όλες οι εξετάσεις σε ιδιώτες». Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διάλυση της Βουλής, ο Γ. Κυρίτσης συμπεριφέρεται σαν αντιπολίτευση ...στο κόμμα του! Κάνει πως ξεχνά ότι τη δυνατότητα να εκβιάζουν τους ασθενείς - που στο κάτω κάτω δεν χρωστάνε μία - την έδωσε στους επιχειρηματίες των διαγνωστικών κέντρων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την πολιτική που οδηγεί σήμερα πάνω από το 80% των εξετάσεων να πραγματοποιείται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Πατώντας σ' αυτήν την πραγματικότητα, η ΝΔ προτείνει πιο «γενναίες» συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που οδηγούν σε βαθύτερη εμπορευματοποίηση συνολικά της Υγείας. Με λίγα λόγια, η μεν «δίκαιη» ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει «απαραίτητη» την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, επειδή ο δημόσιος τομέας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες λόγω της υποχρηματοδότησης, η δε «βιώσιμη» ανάπτυξη της ΝΔ θέλει να βάλει τα διαγνωστικά κέντρα μέσα στα νοσοκομεία! Ο καβγάς τους επομένως γίνεται για το ποιος θα βρίσκεται μετεκλογικά στο τιμόνι του «οδοστρωτήρα» και αυτό είναι που πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό.

Ατζέντα

Μοιάζει με «ντεζαβού»: Η αντιπαράθεση γύρω από το «λεφτά υπάρχουν» επανέρχεται αυτές τις μέρες με νέα επεισόδια, γύρω από το αν υπάρχει δημοσιονομικός «χώρος» ή «τρύπα». Από τη μια, ο Αλ. Τσίπρας, παίρνοντας θέση στη στημένη κόντρα με την Κομισιόν, δεσμεύεται ότι μπορεί να εξασφαλίζει το ματωμένο υπερπλεόνασμα, ώστε «να υπάρχει» περίσσευμα για να δώσει κανένα ξεροκόμματο στους πιο εξαθλιωμένους που τσάκισε η πολιτική του. Και, από την άλλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι περίσσευμα «θα υπάρξει» με τη δική του κυβέρνηση να εφαρμόζει αποφασιστικά όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, που πάλι τσακίζουν το λαό. Ποιο είναι λοιπόν το «ένα το κρατούμενο» και για τους δύο; Οτι η επίθεση στο λαϊκό εισόδημα είναι η πρώτη παράγραφος του προγράμματος της επόμενης κυβέρνησης, αφού και οι δύο δεσμεύονται ότι θα πιάνονται οι στόχοι του μεταμνημονιακού μνημονίου. Συνεπώς και για τους δύο «χώρος» υπάρχει μόνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού και για νέα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αποτύπωσε η έκθεση της Κομισιόν κι αυτή είναι η ατζέντα της «επόμενης μέρας», είτε βαφτιστεί «κρυφή» είτε «φανερή».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 15 Ιούνη

1917 Γεννιέται ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.

1944 Στις 15 και 16 του μηνός τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α' Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού, αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

1944 Οι εργαζόμενοι της Λιβαδειάς κατεβαίνουν σε γενική απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγή του Διστόμου από τους ναζί.

1954 Ιδρύεται η Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA), που σήμερα έχει 53 εθνικές Ομοσπονδίες μέλη.

1960 Ο Βέρνερ φον Μπράουν ανακοινώνει ότι η IBM παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό πανίσχυρο ηλεκτρονικό υπολογιστή «μεγέθους μικράς οικίας».

1982 Η Σοβιετική Ενωση αναλαμβάνει τη δέσμευση να μη χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά όπλα. Στη σχετική ανακοίνωση προβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Αντρέι Γκρομίκο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό.

1994 Πεθαίνει ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

Κυριακή 16 Ιούνη

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος. Το κίνημα που οικοδομήθηκε γύρω από τη «Χάρτα του λαού» έμεινε στην Ιστορία ως «Κίνημα των Χαρτιστών». Οι Μαρξ και Ενγκελς συνδέθηκαν με τα πιο πρωτοπόρα - επαναστατικά στοιχεία του κινήματος, στο οποίο ωστόσο κυριάρχησαν τα μικροαστικά - ρεφορμιστικά χαρακτηριστικά.

1917 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6 - 7/7/1917).

1944 Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις Κατοχής εκτελούν τον Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Βαγγέλη Κτιστάκη.

1945 Ο Αρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιευόταν στον «Ριζοσπάστη» η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη).

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1963 Μια ακόμη σοβιετική πρωτιά στο Διάστημα. Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν τη τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ