Σάββατο 15 Ιούνη 2019 - Κυριακή 16 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία

Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με τα ταξικά σωματεία του κλάδου να προτάσσουν το αίτημα για την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Αθήνας πρωτοστάτησε τόσο στη λήψη της απόφασης για την πανελλαδική κλαδική απεργία, όσο και στην οργάνωσή της, «οργώνοντας» τους χώρους δουλειάς. Με αυτήν την καθοριστική συμβολή, εργαζόμενοι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο «Ερρίκος Ντυνάν», στο Ωνάσειο, στον όμιλο «Υγεία» και άλλες μονάδες έκαναν το βήμα και απέργησαν, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η εργοδοσία με τη βοήθεια εργατοπατέρων.

Το αίτημα αιχμής που προτάσσει το κλαδικό Σωματείο είναι η υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με όρους: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η εργοδοσία, επιδιώκοντας να θωρακίσει την τρελή κερδοφορία της, αξιώνει να παραμείνει σε ισχύ για άλλα 5 χρόνια η κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ) το 2012, αποδεχόμενη τις αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών στη λογική του «μικρότερου κακού». Τις συνέπειες από την εν λόγω σύμβαση οι εργαζόμενοι τις βιώνουν στο πετσί τους, με μείωση μισθών που φτάνει το 40%, προσλήψεις με τους κατώτατους μισθούς, χωρίς επιδόματα και δικαιώματα, με δυσμενείς όρους και τεράστιες συνέπειες στη σωματική και ψυχική τους υγεία...

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οργάνωσε απεργιακή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org