Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «στηρίζει έμπρακτα» τις νέες αποφάσεις στρατιωτικής προπαρασκευής

Από τη συμμετοχή των υπουργών της κυβέρνησης Ευ. Αποστολάκη και Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

INTIME NEWS

Από τη συμμετοχή των υπουργών της κυβέρνησης Ευ. Αποστολάκη και Γ. Κατρούγκαλου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Με σειρά επικίνδυνες αποφάσεις και ανάλογο προγραμματισμό για το εγγύς μέλλον ολοκληρώθηκε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με μετέχοντες τους υπουργούς Αμυνας (από ελληνικής πλευράς ο Ευ. Αποστολάκης), παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι θεματικές ενότητες της Συνόδου περιελάμβαναν:

-- Την αποτίμηση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής («G5 Sahel», Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας), σε επίπεδο κοινής συνόδου υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ. Στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται μια σειρά ευρωενωσιακά μονοπώλια και στρατιωτικές αποστολές της, όπως οι: EUBAM Libya, EUCAP Sahel Mali, EUCAP Sahel Niger, EUCAP Somalia, EUTM RCA, EUTM Somalia και EUTM-Mali, η καθεμιά με διαφορετικό «καπέλο» και πρόσχημα και βασικό στόχο την εδραίωση της ΕΕ ως «παγκόσμιου παίκτη» σε μια περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες και ό,τι άλλο ενδιαφέρει το κεφάλαιο.

-- Την εξέταση της «συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ με έμφαση στις λεγόμενες υβριδικές απειλές, παρουσία της αναπ. γγ του ΝΑΤΟ, Ρόουζ Γκότεμολερ. «Δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τόσο καλή και στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ», έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους η Φ. Μογκερίνι, προαναγγέλλοντας ότι τον Ιούνη θα παρουσιάσουν από κοινού με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ έκθεση πάνω στην πορεία της τέτοιας συνεργασίας, όπως απλώνεται σε διάφορα πεδία, με διάφορα προσχήματα (π.χ. το Μεταναστευτικό).

-- Την πρόοδο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), το σχέδιο της ΕΕ για ενίσχυση των δολοφονικών στρατιωτικών της δυνατοτήτων με ανάλυση των Εθνικών Σχεδίων Υλοποίησης (National Implementation Plans) 2019 και αξιολόγησή αυτών, των στρατιωτικών «ευρωπαϊκών εξαμήνων» δηλαδή.

Οπως είπε η Μογκερίνι, τα σχέδια τρέχουν ικανοποιητικά, κάποια είναι ακόμα σε αρχική φάση, αλλά σε κάθε περίπτωση χαιρέτισε την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών («επενδύσεων») και τη χρηματοδότηση κοινών σχεδίων μεταξύ κρατών - μελών, προς εναρμόνιση όπλων και μέσων στα κράτη - μέλη και μείωση του κόστους ανάπτυξής τους. Μάλιστα, είπε ότι την αύξηση δαπανών χαιρετίζει και το ΝΑΤΟ, που εδώ και χρόνια, τουλάχιστον από το 2014, βάζει αντίστοιχους στόχους στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του ΣΕΥ, άλλωστε, οι υπουργοί υπέγραψαν τη λεγόμενη προγραμματική διευθέτηση («Project Arrangement») βελτίωσης αδειών διασυνοριακών διελεύσεων - κινήσεων στην Ευρώπη, η οποία εντάσσεται σε πρόγραμμα του «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας» για τη διευκόλυνση της «στρατιωτικής κινητικότητας», στόχος που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες και του ΝΑΤΟ, ώστε εξαλείφοντας γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα να μετακινούν ακόμα ταχύτερα δυνάμεις τους στα ανατολικά, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, αλλά και στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και την Ανατ. Ευρώπη, όπου αναγνωρίζουν ήδη και την κινεζική διείσδυση ως απειλή για τα συμφέροντα ευρωατλαντικών ομίλων.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικίνδυνες αυτές αποφάσεις έχουν την υπογραφή και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στις τοποθετήσεις του σε ό,τι αφορά την PESCO τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την «υποστηρίζει έμπρακτα» «ως εργαλείο ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ των κρατών - μελών, για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή σε 5 προγράμματα και συμμετέχει σε άλλα 17». Θυμίζουμε πως η πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παίξει και εκεί ρόλο, φαίνεται από το γεγονός ότι από κοινού με την Κύπρο έσπευσε να δηλώσει την Ελλάδα φιλοξενούσα χώρα σχολής πρακτόρων της ΕΕ...

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε σε σχέση με τις λεγόμενες «υβριδικές απειλές» πως «η συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή τους, όπως προκύπτει από τις συντονισμένες ασκήσεις που πραγματοποιούνται, αλλά και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας (Hybrid CoE), αποσκοπεί στην υλοποίηση κοινών δράσεων και στην ενίσχυση της συμπληρωματικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ