Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΦΠΑ
Ο λαός να μη δώσει «συγχωροχάρτι» για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Eurokinissi

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τις 120 δόσεις, στο οποίο έχει προσθέσει με μορφή τροπολογιών και τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο, για το επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως βέβαια και τα νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι, ενώ και κατά τη χτεσινή συζήτηση οι υπουργοί και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν στα παραπλανητικά πανηγύρια περί «θετικών» μέτρων και «φιλολαϊκού προφίλ» της κυβέρνησης, ενώ, αξιοποιώντας την πλειοδοσία της ΝΔ σε αντιλαϊκά μέτρα, επανέφεραν τα γνωστά παραμύθια για το ...«χάος» που τάχα χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ.

Θράσος να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αποκαθιστά την εργασία

«Πάει πάρα πολύ να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αποκαθιστά την εργασία», τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες για τις συνθήκες βαρβαρότητας που επικρατούν στην αγορά εργασίας, για τη μερική απασχόληση, για τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, για τη μαθητεία, για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, για την εντατικοποίηση της εργασίας, για τα εργατικά "ατυχήματα", για τους εργατικούς θανάτους - ένας ολόκληρος κατάλογος».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος για να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αποκαθιστά την εργασία και να τσακώνεται με την ΝΔ για την 7ήμερη εργασία, όταν και εσείς και οι προηγούμενοι έχετε αποδεχτεί την πολιτική της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση φέρνει τον νόμο 4498/17, που εισάγει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 2003/88 της ΕΕ, η οποία με βάση σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται σε συνεχόμενο 12ήμερο - ποιο 7ήμερο; Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, του οποίου οι αποφάσεις υπερισχύουν όλων των υπολοίπων, λέει ότι για κάποιον που δουλεύει σε 6ήμερη βάση μπορεί να επεκταθεί η διάρκεια της εργασίας χωρίς ανάπαυση στις 12 μέρες, και για κάποιον που δουλεύει 5ήμερο, χωρίς ανάπαυση στις 10 μέρες (...) Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στα θρύψαλα που άφησαν στην αγορά εργασίας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ήρθε και τα διέλυσε όλα στην αγορά εργασίας».

Προκάλεσε δε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος της απεργίας, με την κατάργηση του «50+1», λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την κάνει δεκτή - ενώ μάλιστα δεν έχει δημοσιονομική επίπτωση - διότι στηρίζει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

Συνέχεια της φορομπηχτικής πολιτικής

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής σημείωσε πως η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα καλούν το λαό να συνεχίσει να αποδέχεται τη σφαγή του αδιαμαρτύρητα, για να πληρώνει τα ματωμένα πλεονάσματα, και «αν περισσεύει τίποτα, να παίρνει και κανένα επιδοματάκι».

Ακόμα και αυτά τα «θετικά μέτρα», πρόσθεσε, έχουν κυρίως αναφορά στο κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα οι 120 δόσεις, που ουσιαστικά είναι μέτρα εισπρακτικά και συνέχεια της φορομπηχτικής πολιτικής. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το έργο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, φόρτωσε τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά, με φόρους, χαράτσια, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, φόρο επιτηδεύματος κ.ο.κ., με δραματικές επιπτώσεις που οδήγησαν τα χρέη να χτυπήσουν «κόκκινο». «Και τι έρχεστε τώρα και λέτε στον κόσμο; Οτι αφού δεν μπορεί να πληρώσετε τα χρέη που σας φορτώσαμε, θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε». Ανέφερε πως οι αυτοαπασχολούμενοι μαζί με τα βάρη που τους έχει φορτώσει η αντιλαϊκή πολιτική θα προσπαθούν να πληρώσουν και τη δόση, και όποιος δεν το καταφέρει τον περιμένουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, ακόμα και από τα 500 ευρώ, ενώ όποιος νομίζει ότι θα δει «κούρεμα» χρεών τον περιμένει αντίστοιχη ή και μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή του. «Αυτά κι αν είναι μαυρογιαλούρικα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει

Δίνοντας απάντηση στις κοκορομαχίες ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι σκόπιμα οξύνουν την πόλωση ενόψει εκλογών, για να κρύψουν την ταύτισή τους στο κύριο, που είναι το ξεζούμισμα του λαού για την ενίσχυση της κερδοφορίας μια χούφτας πλουτοκρατών, και να εγκλωβίσουν τη λαϊκή συνείδηση σε ψευτοδιλήμματα και στη χρεοκοπημένη λογική του «μικρότερου κακού».

Δείχνοντας ότι «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» σε βάρος του λαού, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό, εμφανίζεται τώρα τάχα να «βγαίνει στα κάγκελα» για τη δουλειά - λάστιχο και τις αναφορές Μητσοτάκη, όταν επικύρωσε την κλαδική ΣΣΕ του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού για την 7ήμερη δουλειά, διατήρησε και ενίσχυσε τους αντεργατικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, προσθέτοντας με τη σειρά του τη θέσπιση νόμου για τη 12ωρη δουλειά στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την επιβολή δουλειάς 32 Κυριακές το χρόνο, σμπαραλιάζοντας έτσι τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, κ.ο.κ.

«Να, λοιπόν, οι μεγάλες διαφορές μεταξύ της προόδου και της συντήρησης, του φωτός και του σκότους», σχολίασε, προσθέτοντας ότι η εργατική τάξη, ο λαός, με την οργάνωση της πάλης του και την ψήφο του μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτόν τον «κόσμο», των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ για να ανοίξει ο δρόμος για μικρές και μεγάλες ανατροπές, για να ζήσει ο λαός στην κοινωνία όπου μπροστά θα μπαίνουν οι δικές του ανάγκες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org