Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γενικευμένη επιβράδυνση με αιχμή την Ευρωζώνη

Σαφείς τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης στην παγκόσμια οικονομία και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη «βλέπει» και η πλευρά του ΔΝΤ με την έκθεση για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook), που δημοσιοποίησε ενόψει της Εαρινής Συνόδου του στην Ουάσιγκτον, στις 12 -14 Απρίλη. Πρόκειται για την τρίτη στη σειρά υποβάθμιση των προβλέψεων του Ταμείου αναφορικά με τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, και μάλιστα με γενικευμένο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφοροποιήσεις. Η εν λόγω εξέλιξη σύμφωνα με το ΔΝΤ αντανακλά έναν συνδυασμό παραγόντων, με φόντο και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές.

Το ΔΝΤ εστιάζει μεταξύ άλλων στις «εμπορικές εντάσεις», που επηρεάζουν την «επιχειρηματική εμπιστοσύνη», στις εξελίξεις που εμφανίζονται στις οικονομίες της Αργεντινής και της Τουρκίας, στην ενίσχυση της χρηματοδότησης στην οικονομία της Κίνας κ.λπ.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπου «η οικονομία έχασε μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής της σε σχέση με το αναμενόμενο», επιβεβαιώνεται ότι ο υψηλότερος ρυθμός καταγράφηκε κατά το έτος 2017, με 2,4%, με επιβράδυνση για το 2018 στο 1,8%.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, για το 2019 η μεγέθυνση στην Ευρωζώνη αναμένεται μόλις στο 1,3%, με ραγδαία επιδείνωση σε σχέση με το 1,9% στις προβλέψεις του Οκτώβρη 2018, και για το 2020 στο 1,5%, έναντι 1,7% τον Οκτώβρη.

Μάλιστα, σημαντική επιβράδυνση αναμένεται στην οικονομία της Γερμανίας, ενώ στα όρια της στασιμότητας αναμένεται να κινηθεί η ιταλική οικονομία. Εκτιμάται μάλιστα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δέχτηκε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση σε σχέση με άλλα κέντρα ως αποτέλεσμα των «διαταραχών» στην παραγωγή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ιταλία κ.λπ.

Αντίστοιχα, ο πήχης των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία υποχώρησε για το 2019 στο 3,3% (από 3,7% στις προβλέψεις του Οκτώβρη) και για το 2020 στο 3,6% (από 3,7%).

Οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, διαμορφώνονται ως εξής:

Γερμανία: 0,8% και 1,4%

Γαλλία: 1,3% και 1,4%

Ιταλία: 0,1% και 0,9%

Ηνωμένο Βασίλειο: 1,2% και 1,4%

ΗΠΑ: 2,3% και 1,9%

Κίνα: 6,3% και 6,1%

Ιαπωνία: 1% και 0,5%

Ρωσία: 1,6% και 1,7%.

Τέλος, στην Τουρκία προβλέπεται πτώση 2,5% το 2019, με ισόποση ανάκαμψη (2,5%) το 2020.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, για την οποία είχε δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις (μαζί με τις «προτάσεις» αντιλαϊκής πολιτικής) στην πρόσφατη έκθεση «μεταπρογραμματικής αξιολόγησης». Κατά το «σενάριο βάσης» του ΔΝΤ, προβλέπεται ανάκαμψη στο 2,4% το 2019, 2,2% το 2020, 1,6% το 2021, με περαιτέρω επιβράδυνση στο 1,2% μέχρι το 2024.

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί τις διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή ενός τμήματος των δανείων που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο των μνημονίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (δανειστής του ελληνικού κράτους από την πλευρά της ΕΕ) η πρόωρη εξόφληση θα αφορά ποσά της τάξης των 3,7 δισ. ευρώ, σε σύνολο 9,7 δισ. ευρώ που απομένουν για τις αποπληρωμές προς τος ΔΝΤ μέχρι το 2024.

Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ θα διατηρήσει το ρόλο «συμβούλου» στα προγράμματα «αξιολόγησης» της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει συμφωνηθεί για την επόμενη περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ