Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤ
Νομισματική χαλάρωση με τονωτικές ενέσεις στα μονοπώλια

Σε νέο κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής προχωρά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με φόντο τους ρυθμούς κόπωσης και επιβράδυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στη χτεσινή συνεδρίαση αποφάσισε την επανέναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με καθαρές αγορές ομολόγων 20 δισ. ευρώ το μήνα, που θα ξεκινήσουν από την 1η Νοέμβρη. Τα ποσά αυτά διοχετεύονται στις τράπεζες της Ευρωζώνης που με τη σειρά τους βέβαια τα χορηγούν με τη μορφή δανείων σε επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρωζώνης. Μάλιστα, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα θα «διαρκέσει όσο διάστημα χρειαστεί», ενώ τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο σημερινό ή κατώτερο επίπεδο μέχρι να φανεί ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σταθερά σε επίπεδο αρκετά κοντά, αλλά κάτω από το 2%.

Επίσης, αποφασίστηκε και νέα μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων και συγκεκριμένα από -0,40% σε -0,50%, ως μέτρο - αντικίνητρο προς τις τράπεζες που «παρκάρουν» υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στους καταθετικούς λογαριασμούς της κεντρικής τράπεζας της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, ότι προκειμένου να υποστηρίξει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μέσω των τραπεζών, θα παρουσιάσει ένα σύστημα δύο επιπέδων για τα αποθεματικά των τραπεζών, στο πλαίσιο του οποίου ένα μέρος της πλεονάζουσας ρευστότητας των τραπεζικών ιδρυμάτων θα εξαιρείται από το αρνητικό επιτόκιο της διευκόλυνσης.

Στις σχετικές δηλώσεις του, ο (απερχόμενος) διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική εξαντλεί τα όριά της, καλώντας τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας πιο φιλικής προς την ανάπτυξη πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ενόψει της αποδυνάμωσης των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και του συνεχιζόμενου κινδύνου περαιτέρω μείωσής της, οι κυβερνήσεις με δημοσιονομικό χώρο πρέπει να ενεργούν με αποτελεσματικό και έγκαιρο τρόπο».

Παράλληλα, η ΕΚΤ κατέβασε τον πήχη των προβλέψεων για τους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Ειδικότερα για το 2019 αναμένεται σε 1,1% (από 1,2% προηγουμένως) και για το 2020 σε 1,2% (από 1,4%).

Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα στοιχεία της Γιούροστατ και για το β' τρίμηνο του 2019 επιβεβαιώνουν τις τάσεις επιβράδυνσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ στη Γερμανία περιορίστηκε στο 0,4% σε ετήσια βάση, στη Γαλλία στο 1,4%, ενώ στην Ιταλία καταγράφεται οριακή υποχώρηση 0,1% για δεύτερο στη σειρά τρίμηνο. Συνολικά στην Ευρωζώνη ο ρυθμός μεγέθυνσης εμφανίζεται στο 1,2% (από 1,3% στο α' τρίμηνο) και στην ΕΕ στο 1,4% (από 1,5%).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ