Τετάρτη 10 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με διαδικασίες «fast track» η παράδοση των υδρογονανθράκων στα μονοπώλια

Με διαδικασίες «fast track» συνεχίζει η κυβέρνηση την παράδοση των εγχώριων πηγών υδρογονανθράκων σε μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς χτες «έπεσαν» οι υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο, από τον υπουργό Εωέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη και εκπροσώπους των εταιρειών, όπου την πρώτη περιοχή αναλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ και τη δεύτερη η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την ισπανική «Repsol».

Στους ταχύτατους ρυθμούς με τους οποίους προωθούνται οι σχετικές συμβάσεις αναφέρθηκε ο υπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Κύπρο πέρασαν περίπου 8 χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού μέχρι την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας ο αντίστοιχος χρόνος είναι πολύ μικρότερος, αφού μόλις τον Σεπτέμβρη του 2017 προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τις δύο παραπάνω περιοχές. Με ανάλογους ρυθμούς προωθούνται και οι διαδικασίες για τη θαλάσσια περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου θα δραστηριοποιηθούν οι «Total», «ExxonMobil» και τα ΕΛΠΕ, με τις συμβάσεις να βρίσκονται αυτήν την περίοδο στο Ελεγκτικό Συνέδριο κι εντός του καλοκαιριού να προχωρά η έγκρισή τους από το Κοινοβούλιο.

Περί «αφοσίωσης» της «Repsol» στις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της ισπανικής εταιρείας Μ. Erquiaga, η οποία να υπενθυμίσουμε έχει αποκτήσει δικαιώματα ερευνών και σε δύο ακόμη χερσαίες περιοχές, σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία, σε μία έκταση που ξεπερνά συνολικά τα 8.000 τ.χλμ. (4.187 τ.χλμ. στα Ιωάννινα και 4.362 τ.χλμ. στην Αιτωλοακαρνανία).

Τέλος, ο Γ. Μπασιάς, πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, αφού αναφέρθηκε στις συστηματικές επαφές της ΕΔΕΥ με εκπροσώπους ξένων εταιρειών για την προώθηση της εγχώριας έρευνας, σημείωσε ότι «σιγά - σιγά θα πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάμε και προς τα ανατολικά της χώρας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ