Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οι αξιώσεις των ιδιωτών... θέσεις της κυβέρνησης

Οχι απλώς πρόθυμη να ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις του ιδιωτών που στοχεύουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται η κυβέρνηση, αλλά προχωρώντας ακόμα πιο πέρα από ό,τι θα περίμενε κανείς, έφτασε στο σημείο να εμφανίζει ως δικές της προτάσεις αυτά που πριν δύο μήνες αποτελούσαν καίρια αιτήματα μιας χούφτας ιδιωτών. Ετσι, προκειμένου να επιτευχθεί η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Καλουδιώτης ανακοίνωσε χτες από το βήμα του 6ου Εθνικού Συνεδρίου για την Ενέργεια πως η λειτουργία μιας πραγματικά απελευθερωμένης αγοράς χρειάζεται τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η σύσταση γραφείου τεχνικής υποστήριξης επενδυτών.
  • Προσπάθεια συνεννόησης με τους τραπεζικούς οργανισμούς.
  • Αρση τυχόν αβεβαιοτήτων ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των επιχειρηματικών σχεδίων.

Ολα αυτά, υπό τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι προωθεί και μια σειρά πρωτοβουλίες, με στόχο τη μέγιστη δυνατή εξομάλυνση του επιχειρηματικού πεδίου στο σύνολο του τομέα ενέργειας.

Μετά από αυτές τις αναφορές, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι οι ιδιώτες που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, θα... επενδύσουν με τις πλάτες του ελληνικού λαού, που θα δεσμευτεί για την κερδοφορία των ιδιωτών. Είναι προφανές ότι όταν λέγεται από την κυβέρνηση πως θα γίνει «προσπάθεια συνεννόησης με τους τραπεζικούς οργανισμούς» σημαίνει πως το δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, θα είναι εγγυητής των ιδιωτών προς τις τράπεζες για τα όποια δάνεια πάρουν. Η δε άρση των «τυχόν αβεβαιοτήτων» σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα δεσμευτεί να αγοράζει την ηλεκτρική ενέργεια, προφανώς μέχρις ότου οι ηλεκτροπαραγωγοί βρουν πελάτες να πωλούν το ρεύμα.

Εμμεση απάντηση στην ελληνική κυβέρνηση και σε όλους όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το πανάκριβο φυσικό αέριο, εκτοπίζοντας τον εγχώριο λιγνίτη, θα μπορούσε να είναι η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας F. Birol, ο οποίος, αναπτύσσοντας τους προβληματισμούς του για το μέλλον της ηλεκτροπαραγωγής, σημείωσε ότι δε θα πρέπει να απεμπολήσουμε την αξιόπιστη χρήση του άνθρακα, αφού σήμερα υπάρχει η τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι απέναντι στο ακριβό και εισαγόμενο φυσικό αέριο, η Ευρώπη μπορεί να αντεπεξέλθει με τη χρήση του άνθρακα. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, υπακούοντας στις επιταγές του ιδιωτικού κεφαλαίου, χαρακτηρίζει τον λιγνίτη ρυπογόνο, προωθώντας τη χρήση του ούτως ή άλλως ασύμφορου για την ηλεκτροπαραγωγή εισαγόμενου φυσικού αερίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το «ράλι» ακρίβειας στην Ενέργεια είναι μόνιμη κατάσταση για τον λαό(2022-01-21 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των ανταγωνισμών(2015-06-27 00:00:00.0)
Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας...(2006-04-22 00:00:00.0)
Απολογείται στην ΕΕ(2004-04-03 00:00:00.0)
Οι πολιτικοί όροι για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας(2003-06-15 00:00:00.0)
Η μεθόδευση(1996-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ