Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ξεκινούν τις κινητοποιήσεις
  • Αύριο, στις 11 π.μ., το αγροτικό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα. Στις πλατείες των χωριών παρατάσσουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες
  • Δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ το περασμένο Σάββατο στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Ονειρο απατηλό και τα αρδευτικά έργα που χρόνια υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά...
Ονειρο απατηλό και τα αρδευτικά έργα που χρόνια υπόσχεται η κυβέρνηση, αλλά...
Από την Καρδίτσα ξεκινούν αύριο τα αγροτικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, στη Θεσσαλία. Με τις νέες κινητοποιήσεις τους οι Θεσσαλοί αγρότες δίνουν συνέχεια στον μακροχρόνιο αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, διεκδικώντας το δικαίωμά τους να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.

Το συλλαλητήριο στην Καρδίτσα, που διοργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων του νομού θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ηδη οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και τα έχουν θέσει σε ετοιμότητα για την αγωνιστική εκκίνηση αύριο το πρωί. Ολες αυτές τις μέρες τα χωριά του νομού, έχουν «αλλάξει όψη», καθώς πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις που θυμίζουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 1996 και του 1997. Τα βράδια οι αγρότες συγκεντρώνονται στις πλατείες των χωριών, μαγειρεύουν σε καζάνια πλιγούρι και διασκεδάζουν με διάφορους τρόπους. Αλλωστε για τους Θεσσαλούς αγρότες ο αγώνας είναι μια «διασκέδαση», καθώς μόνο από αυτόν περιμένουν να ομορφύνει λίγο την άχαρη ζωή τους.

Πανέτοιμοι για τον αγώνα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων ενόψει των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, στην πλατεία Αγοράς, ενώ όλες αυτές τις μέρες οι αγρότες πολλών χωριών της επαρχίας βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες. Παρατεταγμένα στις πλατείες έχουν τα τρακτέρ και οι αγρότες των Αγίων Αναργύρων, ενώ οι συνάδελφοί τους στο Κουτσόχερο τα παρέταξαν στις άκρες της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Τρικάλων. Με μεγάλη επιτυχία, επίσης, πραγματοποιούνται στις επαρχίες του Νομού Λάρισας οι αγροτικές συσκέψεις που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα χωριά Δήμητρα και Μαρμαρίνη και την Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον Τύρναβο, στο Πνευματικό Κέντρο. Τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Νοέμβρη, τα Τρίκαλα, όπου θα πραγματοποιηθεί αγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και «Η Αλληλεγγύη».

Από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου οι αγρότες βγήκαν το Σάββατο με τα τρακτέρ τους, ξεκίνησε η νέα φάση των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας
Από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, όπου οι αγρότες βγήκαν το Σάββατο με τα τρακτέρ τους, ξεκίνησε η νέα φάση των κινητοποιήσεων των αγροτών της Θεσσαλίας
Μπροστάρηδες στις νέες κινητοποιήσεις αναμένεται να είναι οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, που έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση εξαιτίας της εφαρμογής του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι. Από τα βασικά αιτήματα που θέτουν, μεταξύ των άλλων, οι αγρότες στις νέες τους κινητοποιήσεις είναι:

  • Η κατάργηση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι.
  • Η απαλλαγή των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και τα 150 ενοικιαζόμενα.
  • Η καταβολή επιδότησης που θα είναι στο ύψος της τιμής στόχου στον παραγωγό, αφού έτσι την εισπράττει ο εκκοκκιστής και όχι στην ελάχιστη τιμή που δίνεται μέχρι σήμερα, δηλαδή, χαμηλότερη κατά 18 δραχμές το κιλό.

Βεβαίως στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων βρίσκονται και η επικείμενη απόφαση της ΕΕ για κατάργηση των επιδοτήσεων στα καπνά, αλλά και μια σειρά άλλα αντιαγροτικά μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Την αγωνιστική δράση τους συντονίζουν και οι καπνοπαραγωγοί της Ελασσόνας. Με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη καπνοπαραγωγών στην Τσαριτσάνη, όπου μίλησε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και αύριο, στις 7 μ.μ. θα γίνει στην Καλλιθέα.

Με τρακτέρ στο δρόμο...

Η γνώριμη βουή των τρακτέρ ακούστηκε το Σάββατο το πρωί από τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Οι αγρότες της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Πλατυκάμπου - Αγιάς, στο ύψος της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας - Βόλου, όπου και παρέταξαν πάνω από 200 τρακτέρ, ενώ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Με τη δυναμική κινητοποίησή τους προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι δε θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τον αγώνα τους και ότι δεν πρόκειται να «πέσουν» στις «παγίδες» του αποπροσανατολισμού που προσπαθεί να τους ρίξει. Εκεί παραβρέθηκε και μίλησε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Μετά από μία ώρα περίπου οι αγρότες αποχώρησαν, δηλώνοντας ότι θα επανέλθουν δριμύτεροι με τη μαζική συμμετοχή τους στις νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ