Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Ν. Μωραΐτη

Ο Ν. Μωραΐτης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, που ήταν ο κεντρικός εισηγητής στη σύσκεψη, τόνισε τα παρακάτω:

«Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αν ήταν διαφορετική και η στάση των τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων και πολλών δευτεροβάθμιων. Εάν είχαν οργανώσει την πάλη, την αντίσταση των καπνοπαραγωγών, των αγροτών. Οχι μόνο δεν έκαναν κάτι τέτοιο οι συμβιβασμένες ηγεσίες, απεναντίας έβαλαν πλάτη για το πέρασμα αυτών των αντιαγροτικών επιλογών της ΕΕ και κυβέρνησης. Εκαναν τα πάντα για τον εκφυλισμό του κινήματος, τη συκοφάντηση των αγώνων της φτωχής αγροτιάς. Τώρα σηκώθηκαν από τις βελούδινες πολυθρόνες και μας μιλάνε για αγώνες που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Λες και όλες οι κυβερνήσεις δε συναποφασίζουν, δεν εφάρμοσαν αναντίρρητα αυτές τις αντιαγροτικές πολιτικές».

«Ενα στόχο έχουν» συνέχισε: «Να εκτονώσουν, να περάσει στα μαλακά η διογκούμενη δυσαρέσκεια των καπνοπαραγωγών, να χρυσώσουν το χάπι με κάποια ανταλλάγματα αναστολής των μέτρων για κάποιο διάστημα. Πράγμα που έκανε συνειδητά και ο κ. Ανωμερίτης, που βάπτισε επιτυχία του πρωθυπουργού τη Σύνοδο του ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ, δημιουργώντας κλίμα εφησυχασμού».

Αναφερόμενος στα άλλα αγροτικά προϊόντα, ο Ν. Μωραΐτης σημείωσε ότι στο βαμβάκι ο νέος καταστροφικός κανονισμός στοχεύει στον αφανισμό των βαμβακοπαραγωγών. Στην ελιά, στο λάδι έρχονται νέα μέτρα ξεκληρίσματος. «Κανένα προϊόν δε θα έχει τύχη κάτω από το βάρος αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής. Γι' αυτό η οργάνωση, η αντίσταση σε αυτές τις επιλογές είναι υπόθεση όλης της μεσαίας και φτωχής αγροτιάς, όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, γιατί δίπλα στους αγρότες μια σειρά επαγγέλματα δραστηριοποιούνται».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Οι εξελίξεις στην καπνοκαλλιέργεια μετά την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου παίρνουν δραματικές διαστάσεις. Οδηγούν τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας, όλων των ποικιλιών, σε αφανισμό, σε βίαιο ξεκλήρισμα, αλλά και τους καπνοπαραγωγούς όλης της ΕΕ. Η κατάσταση αυτή δεν ήταν καταιγίδα σε ξάστερο ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, σημερινή ΕΕ».

«Στόχος μας», είπε καταλήγοντας ο Ν. Μωραΐτης, «πρέπει να είναι μια πολιτική που δε βάζει φραγμούς στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, που θα παίρνει υπόψη της τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και τις δυνατότητες εξαγωγών προϊόντων, με τη στήριξη, την προώθηση ενός δημόσιου αγροτικού τομέα, ενός παραγωγικού συνεταιρισμού που θα δραστηριοποιείται σε όλη τη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής, στην καλλιέργεια, συγκομιδή, διαλογή, διακίνηση των προϊόντων. Μόνο μια τέτοια πολιτική είναι προς όφελος της φτωχής αγροτιάς. Θα ζωντανέψει, θα δώσει πνοή στην ύπαιθρο, θα κρατήσει τον κόσμο στα χωριά του. Αυτή η πολιτική είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη, σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΑΣΥ θα οργανώσει, θα συντονίσει τους αγώνες της μεσαίας και φτωχής αγροτιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ