Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπαιγμός και συκοφαντίες

Νέο ρεσιτάλ κοροϊδίας έδωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης

Η πολιτική εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών συνεχίζεται, ενώ η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται και στα εκκοκκιστήρια
Η πολιτική εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών συνεχίζεται, ενώ η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται και στα εκκοκκιστήρια
Την ώρα που οι βαμβακοπαραγωγοί ξεσηκώνονται ενάντια στον καταστροφικό κανονισμό που ψήφισε η κυβέρνηση για το βαμβάκι και στις συνακόλουθες αυθαίρετες κυβερνητικές μεθοδεύσεις για «εικονική» συγκάλυψη του προβλήματος, ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης, «ενισχύει» περαιτέρω την πρακτική αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης, αυξάνοντας τις ...δόσεις συκοφαντίας όσων καταγγέλλουν την πραγματικότητα.

Χτες το μεσημέρι, ο υφυπουργός, μετά από σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των εκκοκκιστηρίων - ιδιωτικών και συνεταιριστικών - μπήκε σαν «βρεγμένη γάτα» στην αίθουσα δημοσιογράφων και άρχισε το ίδιο τροπάρι κοροϊδίας και υποτίμησης της νοημοσύνης, τόσο των βαμβακοπαραγωγών, όσο και των αγροτικών συντακτών. Στην προσπάθειά του να συγκαλύψει τις κυβερνητικές, αλλά και τις δικές του, ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος με το βαμβάκι, άρχισε να κατηγορεί στους βαμβακοπαραγωγούς και να συκοφαντεί αγροτοσυνδικαλιστές και ευρωβουλευτές, με προτίμηση στον Β. Μπούτα και τον Γ. Πατάκη.

Οσο για την υποτιθέμενη ενημέρωση του Βαγ. Αργύρη προς τους δημοσιογράφους, ξεκίνησε με την αναφορά ότι από τα 82 εκκοκκιστήρια έγινε ηλεκτρονική απογραφή στα 60, και σε 52 από το ΣΔΟΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί ανεξαιρέτως θα πρέπει στο εξής να παραδίδουν οι ίδιοι το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια και πως θα συσταθούν επιτροπές ...κοινωνικού ελέγχου για να εξετάσουν τις υπό «εκκρεμότητα ποσότητες βαμβακιού». Επιπλέον, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν δύο τιμές και πως όλη η παραγωγή των στρεμμάτων που καταγράφονται από το ΟΣΔΕ θα επιδοτηθεί.

Στις εύλογες απορίες των δημοσιογράφων, ποια ποσότητα βαμβακιού θα επιδοτηθεί, τελικά, και πότε θα το ξέρουν οι παραγωγοί, ο Βαγ. Αργύρης είπε ότι στις 24 του Νοέμβρη θα ξέρουμε... Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που υποβάλλουν οι αγρότες, υποστήριξε ότι θα εξετάζονται μέσα σε 20 μέρες από την επιβολή τους. Οταν, όμως, ρωτήθηκε γιατί οι ενστάσεις που υπέβαλαν οι βαμβακοπαραγωγοί από τις 23 Σεπτέμβρη δεν έχουν ακόμα εξεταστεί και με ποιο μηχανισμό εξασφαλίζεται τώρα ότι θα εξετάζονται μέσα σε 20 μέρες, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση. Με άλλα λόγια, ο υφυπουργός Γεωργίας σε όσες ερωτήσεις του τέθηκαν, ήταν η προσωποποίηση της υπεκφυγής.

Κατά τ' άλλα ο Βαγ. Αργύρης, προφανώς βρισκόμενος σε δύσκολη θέση, άρχισε να πιάνει στο στόμα του τον Μπούτα, τον Πατάκη και τον Κόρακα, λέγοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι όλοι αυτοί επιχειρούν να εξαπατήσουν τους αγρότες. Ως βασικό «επιχείρημα» ανέφερε ότι οι ευρωβουλευτές του Κόμματος διαδίδουν στη Θεσσαλία πως η ΕΕ μειώνει τη χρηματοδότηση για το βαμβάκι στον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2002 κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ συμβαίνει το αντίθετο και το σχετικό κονδύλι θα αυξηθεί στα 956 εκατ. ευρώ. Ο Βαγ. Αργύρης ρωτήθηκε αν η πρόταση που ψηφίστηκε στην πρώτη ανάγνωση στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ή δεν ήταν 681 εκατ. ευρώ, από τα 770 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο κανονισμός κι αν αυτή η εξέλιξη είναι δυνατό να μην προκαλέσει ανησυχία. Ρωτήθηκε, επίσης, ποια θα είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι που θα πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί, ακόμα και αν τελικά ψηφιστεί ένα κονδύλι 956 εκατ. ευρώ. Ακόμα, ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Μπούτας και ο Πατάκης επιθυμούν να είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι 200 με 210 δραχμές και πιστεύει πως αγωνίζονται για να πάρουν οι βαμβακοπαραγωγοί μια τέτοια εξευτελιστική τιμή. Αλλά ...τι θα μπορούσε να απαντήσει ο Βαγ. Αργύρης σε τέτοια ερωτήματα; Απολύτως τίποτα, όπως και έκανε!

Το γελοίο της υπόθεσης είναι ότι και οι εκκοκκιστές δεν ξέρουν πλέον τι να κάνουν με τα καμώματα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Μετά τη χτεσινή σύσκεψη, συνεδρίασε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Εκκοκκιστών και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απόψεις των μελών της ήταν διχασμένες. Οπως έγινε γνωστό, πάντως, οι εγγυήσεις που ζητούσαν, για το τι θα γίνει αν η παραγωγή βαμβακιού ξεπεράσει το 1.250.000 τόνους και χρειαστεί να γυρίσουν χρήματα πίσω, δεν τους δόθηκαν. Αυτό που φαίνεται να αποφασίστηκε, είναι να κρατήσουν κλειστά σήμερα τα εκκοκκιστήρια και αύριο Τετάρτη βλέπουν... Εκπρόσωποι, πάντως, των συνεταιριστικών εκκοκκιστηρίων δήλωσαν χτες πως σήμερα ανοίγουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ