Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ
Πανελλαδικός αγωνιστικός συντονισμός

Η αντιαγροτική επίθεση δεν πλήττει μόνο τους καπνοπαραγωγούς

Την ανάγκη να διευρυνθεί το αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο όλης της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, γιατί η επίθεση δε γίνεται μόνο στον καπνό αλλά και σε όλα τα προϊόντα, διαπίστωσαν τα αγροτικά στελέχη που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη της ΠΑΣΥ για τα καπνά που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κατερίνη.

Χρειάζεται, τονίστηκε, να ενισχυθεί το πλατύ λαϊκό μέτωπο αντίστασης, ρήξης, ανατροπής, με στόχο την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, προς όφελος της φτωχής αγροτιάς και όλων των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή η ΠΑΣΥ καλεί τον αγροτικό κόσμο σε συστράτευση και σε δυναμικούς αγώνες διάρκειας, με προοπτική τη σύγκρουση, την ανατροπή όλων των αντιλαϊκών και αντιαγροτικών επιλογών. Απαιτεί να μη γίνει καμία περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά, να στηριχτεί παραπέρα το εισόδημα των παραγωγών, να παρθούν ειδικά μέτρα για τις ορεινές και προβληματικές περιοχές που καλλιεργείται το προϊόν, να στηριχτούν οι πολύτεκνες οικογένειες, οι παραγωγοί μικρών ποσοστώσεων.

Οπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, οι Νομαρχιακές Επιτροπές της ΠΑΣΥ σε συνεργασία με τους καπνοπαραγωγούς, θα πρωτοστατήσουν για την πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων σε όλους τους καπνοπαραγωγικούς νομούς, σε ημερομηνίες που θα αποφασιστούν μέσα από περιοδείες και συσκέψεις σε όλες τις περιοχές με τελικό στόχο τον πανελλαδικό συντονισμό. Οσον αφορά τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους που διοργανώνεται στις 19 του μήνα από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις, οι ομιλητές σημείωσαν ότι τα προβλήματα της καπνοκαλλιέργειας δε λύνονται μέσα από αυτή την καλοστημένη φιέστα, όπως τη χαρακτήρισαν. «Αυτό το συλλαλητήριο το θέλουν οι υποτακτικές ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ, για κολυμβήθρα να ξεπλύνουν τα αμαρτήματά τους», υπογράμμισε ο Ν. Μωραΐτης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Οπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις των αγροτικών στελεχών στη σύσκεψη της ΠΑΣΥ, η λογική του αγώνα και της συγκρότησης του Μετώπου αποτελεί τη μόνη απάντηση των παραγωγών της χώρας μας στα αντιλαϊκά σχέδια που λαμβάνονται από την κυβέρνηση και την ΕΕ. Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγών από τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής καπνού της χώρας. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των καπνοπαραγωγών εξέφρασε ο Νομάρχης Πιερίας στο χαιρετιστήριο που απηύθυνε στους συγκεντρωμένους, ενώ η πρόεδρος του σωματείου καπνεργατών - καπνεργατριών Θεσσαλονίκης Γιώτα Σιδηροπούλου, κάλεσε εργάτες και αγρότες σε κοινό αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ.

Μιλώντας ο Βαγγέλης Μπούτας υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ενός πλατιού λαϊκού μετώπου αντίστασης, ρήξης, ανατροπής, με στόχο την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, προς όφελος της φτωχής αγροτιάς και όλων των εργαζομένων. Θα πρέπει να γίνουν συσκέψεις σ' όλα τα χωριά, είπε, να μπουν τα ζητήματα σε αγωνιστική κατεύθυνση και να αποφασιστούν συλλαλητήρια σε κάθε καπνοπαραγωγικό νομό. Αφού ζήτησε να μην παγιδευτούν οι αγρότες στο φιάσκο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ότι θα πρέπει να παλέψουν οι παραγωγοί για μια άλλη πολιτική ενάντια στις ποσοστώσεις, στα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, στους στόχους συρρίκνωσης του αγροτικού πληθυσμού και στο πέρασμα της γης σε λίγους μεγαλοαγρότες.

Ο Ν. Χριστάκης, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, πρότεινε «να αρχίσουμε να κουβεντιάζουμε σε μια άλλη βάση, να δούμε πώς θα οργανώσουμε συνολικούς αγώνες». Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, επεσήμανε ότι με μια ντουφεκιά δε λύνεται το πρόβλημα.

Τα αγροτικά στελέχη από την επαρχία Ελασσόνας και το νομό Ροδόπης σημείωσαν ότι η ανεργία στους νομούς που καλλιεργείται καπνός θα ξεπεράσει το 55%, ενώ δήλωσαν ότι η ΠΑΣΥ στους παραπάνω νομούς καθημερινά μαζικοποιείται. Επίσης ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ, υπογράμμισε ότι η κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης είναι μια καλοστημένη φιέστα, κάτι σαν κυβερνητικό συλλαλητήριο και πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν σε τοπικές συσκέψεις. Ο συνδικαλιστής Ανανίας Κερεμίδης, σημείωσε ότι σήμερα η ελληνική αγροτική οικονομία τείνει όλο και περισσότερο να μετατραπεί σε συμπληρωματική της ΕΕ. «Νωρίτερα ήμασταν οι φτωχοί συγγενείς! Σήμερα η συγγένεια μεγάλωσε, αλλά μαζί και η φτώχεια!», επεσήμανε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ