Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ελαιοπαραγωγοί δύο ταχυτήτων

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας αποφάσισε χτες αυθαίρετα να μην επιδοτηθεί όλη η παραγωγή λαδιού σε 17 νομούς της χώρας!

Να κάνει τους ελαιοπαραγωγούς των μισών και πλέον ελαιοπαραγωγικών περιοχών της χώρας ...βαμβακοπαραγωγούς, αποφάσισε το υπουργείο Γεωργίας! Ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης έβγαλε χτες μια ανακοίνωση για να πει ότι η ποσότητα ελαιολάδου της περιόδου 2000/2001 που επιδοτεί η ΕΕ «κλειδώθηκε» στους 430,5 τόνους και πως οι ελαιοπαραγωγοί 17 νομών πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση στοιχείων. Για όσους δεν κατάλαβαν, ο υφυπουργός Γεωργίας αποφάσισε χτες ότι οι ελαιοπαραγωγοί των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κορίνθου, Λακωνίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Ρεθύμνου και Λασηθίου δε θα πάρουν επιδότηση για ποσότητες λαδιού που δήλωσαν ότι παρήγαγαν την περίοδο 2000/2001. Θα πάρουν επιδότηση για τις ποσότητες που θεωρεί επιλέξιμες η κυβέρνηση!

Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί με την πρόφαση των Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και όσοι ανήκουν στους νομούς που δεν αναφέρονται παραπάνω δικαιούνται προκαταβολή επιδότησης για τις ποσότητες που δήλωσαν, ενώ όσοι βρίσκονται στους προαναφερόμενους νομούς δε θα πάρουν προκαταβολή επιδότησης για τις ποσότητες που η κυβέρνηση αυθαίρετα έβγαλε μη επιλέξιμες. Η κοροϊδία της υπόθεσης είναι ότι οι 430,5 τόνοι δεν «κλειδώθηκαν» από την ΕΕ, αλλά δηλώθηκαν από το υπουργείο Γεωργίας στην ΕΕ για να προκύψει μια προκαταβολή της επιδότησης της τάξης των 356 δραχμών το κιλό. Και το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σκαρφίστηκε ένα πρωτόγνωρο εκβιασμό, ο οποίος έχει ως εξής: Αν οι ελαιοπαραγωγοί των 17 αυτών νομών δεχτούν τις ποσότητες που επιθυμεί... να επιδοτήσει το υπουργείο Γεωργίας χωρίς διαμαρτυρίες, θα πρέπει να κάνουν και μια υπεύθυνη δήλωση αποδοχής για να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης. Αν όχι, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση, χωρίς να πάρουν προκαταβολή και όποτε και αν δικαιωθούν, θα πάρουν χρήματα που δικαιούνται...

Η ουσία πάντως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι επιβλήθηκε στη χώρα μας από την ΕΕ ένα πενιχρό πλαφόν 419.000 τόνων, εφευρίσκει κάθε λογής τερτίπια, επιχειρώντας να αποκρύψει την αιτία του προβλήματος και να εμφανίσει μια φαινομενικά μεγαλύτερη τιμή στην επιδότηση, κόβοντας δεκάδες χιλιάδες τόνους πραγματικής παραγωγής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ