Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας...

Η πολιτική «απελευθέρωσης» της Ενέργειας έχει ανοίξει την όρεξη ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων και πολυεθνικών, που ετοιμάζονται να πέσουν, σαν τα κοράκια, πάνω στους ενεργειακούς πόρους της χώρας. Η κερδοσκοπική εφόρμηση του κεφαλαίου γίνεται με την αμέριστη βοήθεια της κυβέρνησης, η οποία δίνει «γην και ύδωρ» στους ιδιώτες.

Στο πλαίσιο αυτής της κυβερνητικής πολιτικής αναγκάζεται η ΔΕΗ να αγοράζει και, μάλιστα, ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν οι επιχειρηματίες, την οποία, βεβαίως, στη συνέχεια θα πουλάει πιο ακριβά στους καταναλωτές. Επίσης, περιορίζεται η δυνατότητα της ΔΕΗ ν' αξιοποιεί τα κοιτάσματα λιγνίτη για την παραγωγή ρεύματος, ώστε να έχει μειωμένο κόστος και ωθείται προς την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, που είναι εισαγόμενο και πολύ ακριβότερο. (Το ρεύμα από λιγνίτη κοστίζει 40% λιγότερο από εκείνο που παράγεται από το φυσικό αέριο).

Αντιθέτως, στους ιδιώτες επιτρέπεται η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη και ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ηδη, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωράει σε διαγωνισμό για το λιγνιτωρυχείο στη Βεύη της Φλώρινας, που θεωρείται ότι θα αποτελέσει πρόκριμα για προκήρυξη ανάλογου διαγωνισμού για την παράδοση και των λιγνιτικών κοιτασμάτων περιοχής της Ελασσόνας, σε μεγάλους επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ