Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες πιέσεις κατά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας στη Ρωσία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τη Ρωσία για το καθεστώς στην Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014. Την περασμένη βδομάδα η Επιτροπή Eξωτερικών Yποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου ενέκρινε ομόφωνα νομοσχέδιο «Περί μη αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας», απαγορεύοντας στον Λευκό Οίκο και όλες τις ομοσπονδιακές αρχές να αναγνωρίσουν ότι η χερσόνησος, ο εναέριος χώρος της και τα χωρικά της ύδατα βρίσκονται στη Ρωσία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να απορρίψει την εν λόγω απαγόρευση μόνο εφόσον κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στα «ζωτικά συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά απάντησε ότι η απόφαση δεν επηρεάζει ούτε το ισχύον καθεστώς της Κριμαίας, ούτε τη σχετική διεθνή κατάσταση. Η χερσόνησος μπορεί να θεωρηθεί έδαφος της Ουκρανίας μόνο σε «άσκοπες πράξεις».

Καταγγελία για δωροδοκίες ψηφοφόρων στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσεν Αβάκοφ, κατήγγειλε την Τρίτη τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων μπροστά στις προεδρικές εκλογές (31 Μάρτη) με κρατικό χρήμα.

«Μέλη της προεκλογικής καμπάνιας της κυβέρνησης προσλαμβάνουν άτομα που επιλέγουν περίπου εκατό ανθρώπους, συνήθως τους πιο φτωχούς, τους επισκέπτονται και τους ρωτάνε αν θα στηρίξουν στις εκλογές τον υποψήφιο. Αν ναι, τους υπόσχονται βοήθεια», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή του στο ουκρανικό κανάλι ICTV.

«Αφού μοιραστούν τα χρήματα (σ.σ. περίπου 38 δολάρια), η ομάδα προεκλογικής εκστρατείας έρχεται σε επαφή μαζί τους και τους ζητά να ψηφίσουν τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος», συνέχισε ο Αβάκοφ, προσθέτοντας ότι περιπτώσεις δωροδοκίας έχουν εντοπιστεί στο Κίεβο, στο Χάρκοβο και στην Οδησσό. Ακόμα, η αστυνομία ερευνά καταγγελίες για δωροδοκία από άλλους υποψηφίους, μεταξύ τους την επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», Γιούλια Τιμοσένκο, τον επικεφαλής του κόμματος «Πολιτική Θέση», Ανατόλι Γκριτσένκο, και τον υποψήφιο του κόμματος «Osnova», Σεργκέι Ταρούτα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ