Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Κριμαία και πάλι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης

Από πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου και του υπουργού Αμυνας στην Κριμαία

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου και του υπουργού Αμυνας στην Κριμαία
Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για τη Χερσόνησο της Κριμαίας (μέρος της ευρύτερης αντιπαράθεσης για τον πλούτο της Ουκρανίας) μετά την προχτεσινή καταγγελία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ότι απέτρεψε τρομοκρατικές επιθέσεις και μία ένοπλη εισβολή σαμποτέρ στην Κριμαία στις 6 με 7 Αυγούστου, που σχεδιάστηκε από το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας για να προξενήσει ζημιές στην υποδομή της περιοχής και την αποσταθεροποίησή της πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη.

Η χερσόνησος αυτή μετά το Μάρτη του 2014 ενσωματώθηκε στη Ρωσία, ως απάντηση στην πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης από τους εθνικιστές με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η ρωσική πλευρά αναφέρει ότι από τους 7 σαμποτέρ οι 2 σκοτώθηκαν στη συμπλοκή και οι άλλοι (Ουκρανοί και Ρώσοι υπήκοοι) έχουν συλληφθεί και έχουν ομολογήσει. Από την άλλη, η ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για «προβοκάτσια», ενώ είναι χαρακτηριστική η δήλωση του μόνιμου αντιπροσώπου της Ουκρανίας στον ΟΗΕ, Βλαντιμίρ Γελτσένκο, ότι η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν θέλουν να υπονομεύσουν τη συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία) που σχεδιαζόταν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στις αρχές Σεπτέμβρη στην Κίνα, όπως και τις συμφωνίες του Μινσκ, που έχουν γίνει κατόπιν διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του εν λόγω σχήματος.

Θυμίζουμε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος είχε πει ότι μετά από αυτές τις «ηλίθιες εγκληματικές πράξεις» δεν έχει νόημα καμία συνάντηση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Χτες επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε σε σύσκεψη τους κυριότερους αξιωματούχους της χώρας, για να συζητήσουν την ενίσχυση της ασφάλειας στην Κριμαία, πράγμα που αποφασίστηκε. Σε μία άλλη εξέλιξη, ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν χτες, επικαλούμενα το υπουργείο Αμυνας, ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα για την απόκρουση υποθαλάσσιων επιθέσεων από δολιοφθορείς.

Από την άλλη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε και επίσημα την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στη ζώνη επαφής με την Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία με τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το καθημερινό σφυροκόπημα κατοικημένων περιοχών. Χτες αναφέρθηκε ο τραυματισμός από θραύσματα μιας 16χρονης στα περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ