Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις»

Συνεχίζεται η διαδικασία των εκκαθαρίσεων στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του λεγόμενου δικτύου του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο από την τουρκική κυβέρνηση αποδίδεται η ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη. Ο υπουργός Παιδείας, Ισμέτ Γιλμάζ, ανακοίνωσε χτες ότι «ακυρώθηκαν οι άδειες εργασίας 27.424 μελών του προσωπικού σε θεσμούς και σχολεία στο πλαίσιο της παράλληλης κρατικής δομής». Με τον όρο «παράλληλη δομή» η κυβέρνηση αναφέρεται στο δίκτυο του Γκιουλέν, του οποίου την έκδοση ζήτησε και πάλι ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Οπως είπε ο Γιλμάζ, «σε αυτά τα μέλη του προσωπικού δεν θα επιτραπεί να εργαστούν ξανά, είτε σε δημόσιους είτε σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς».

Την ίδια ώρα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε χτες το πρωί 17 ανθρώπους στο πλαίσιο επιχείρησης με στόχο Κούρδους μαχητές, στη διάρκεια εφόδων στην Κωνσταντινούπολη, μεταξύ των οποίων και στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή». Με την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου, μονάδες των δυνάμεων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του HDP στην κεντρική συνοικία Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης στις 3 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), καθώς τεθωρακισμένα οχήματα και ένα όχημα εκτόξευσης νερού αναπτύχθηκαν σε κοντινό σημείο, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων «Dogan». Το HDP, το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, έγραψε στο λογαριασμό του στο «Twitter» στην Κωνσταντινούπολη πως η αστυνομία έσπασε την πόρτα του κτιρίου και ερεύνησε «παράνομα» τα γραφεία, την ώρα που κανείς κομματικός αξιωματούχος δεν ήταν παρών.

Οι έφοδοι, που πραγματοποιήθηκαν σε 10 περιοχές της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, είχαν στόχο, κατά την κυβέρνηση, την «αστική δομή του PKK». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», σε βάρος των συλληφθέντων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, στρατολόγηση και διοργάνωση παράνομων διαδηλώσεων».

Αναζητούνται 3 στρατιωτικοί ακόλουθοι

Τρεις Τούρκοι στρατιωτικοί ακόλουθοι, δύο της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα και ένας στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Βοσνία, αγνοούνται μετά την ανάκλησή τους από την Αγκυρα, στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, δήλωσε χτες Τούρκος αξιωματούχος στο «Ρόιτερς». «Γνωρίζουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που λάβαμε δείχνουν ότι είναι πιθανόν να πήγαν στην Ιταλία (...) Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα ενημερώσουμε σχετικά τις ιταλικές αρχές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος.

Ο στρατιωτικός ακόλουθος στη Βοσνία δεν έχει εντοπισθεί. Συνολικά, 160 Τούρκοι στρατιωτικοί που καταζητούνται στο πλαίσιο της έρευνας για την απόπειρα πραξικοπήματος δεν έχουν εντοπισθεί, συμπεριλαμβανομένων εννέα στρατηγών, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ