Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η Τουρκία μιλάει για «κοινές επιχειρήσεις... κατά τζιχαντιστών»

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η αναγκαστική (καθώς διαφαίνεται) «αναδίπλωση» που κάνει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στη Συρία, μετά τις πρώτες προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Ρωσία, δεν αποκλείεται να οδηγήσει κάποια στιγμή, μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες, ακόμη και στην επανέναρξη των αεροπορικών βομβαρδισμών της κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), που οι τουρκικές κυβερνήσεις στήριξαν τα τελευταία χρόνια ποικιλότροπα μαζί με τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Ενδεχομένως, αυτό μπορεί να γίνει και στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ετσι τουλάχιστον διαφάνηκε χτες από τις δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και από συνέντευξη Τύπου που έδωσε το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα ο Τούρκος πρέσβης στη Ρωσία, Ουμίτ Γιαρντίμ.

Ο Τσαβούσογλου είπε πως η Αγκυρα τάχα «ενθάρρυνε πάντα τις μαζικές κοινές επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών». Ο Γιαρντίμ σημείωσε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία και η Τουρκία δημιούργησαν στις 9/8 με τη συνάντηση των ηγετών τους (Βλ. Πούτιν και Ρ. Τ. Ερντογάν) «βάση πολιτικού διαλόγου στη Συρία» και ότι υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών κατανόηση πως «η κατάσταση στο Χαλέπι και άλλα ζητήματα θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο». Τόνισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ρωσο-τουρκικών συναντήσεων συμφωνήθηκε η αύξηση των διμερών συναντήσεων και παραδέχθηκε τις «διαφορές σε σειρά ζητημάτων», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές «είναι ενωμένες στην επιδίωξη της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας με μία πολιτική δομή». Δεν έκρυψε, επίσης, ότι ανάμεσα στα ζητήματα τριβής μεταξύ των δύο χωρών είναι και εκείνα που αφορούν τους Κούρδους της Συρίας, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις».

Στη Βηρυτό, λίγη ώρα αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που έδινε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και ο βοηθός του, Γιαν Εγκλαντ, ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν με τη Ρωσία την έναρξη συζητήσεων για την ανάγκη παύσης των συγκρούσεων στο Χαλέπι πάνω σε ένα νέο σχέδιο εργασίας για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός Σιν Μακφάρλντ δήλωσε χτες στο πρακτορείο ΑΡ πως οι δυνάμεις του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ έχουν πλέον αποδεκατιστεί και πως μέσα στα περίπου δύο χρόνια από τις επιθέσεις σε βάρος τους «σκοτώθηκαν πάνω από 45.000». Ο στρατηγός Μακφάρλντ εκτίμησε πλέον πως ο αριθμός των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ περιορίζεται σε περίπου 15.000 άτομα.

Σχέδια μονιμοποίησης της ρωσικής βάσης Χμέιμιμ

Ρωσικά και κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες πως Ρώσοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν να κάνουν μόνιμη και να διευρύνουν, ακόμη περισσότερο, την αεροπορική βάση Χμέιμιμ που έφτιαξαν στη Λαττάκεια της Συρίας λίγο πριν από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών το Σεπτέμβρη του 2015 με πρόσκληση της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ