Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδιάζεται «μηχανισμός συνεργασίας» για τη Συρία;

Από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
Από τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι
ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τα υπουργεία Εξωτερικών, οι μυστικές υπηρεσίες και οι στρατοί Τουρκίας - Ρωσίας θα προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός νέου «τριμερούς μηχανισμού» για την περίπτωση της Συρίας, με φόντο το «νέο» σκηνικό επαναπροσέγγισης. Μιλώντας στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», σημείωσε μεταξύ άλλων πως ο νέος τριμερής μηχανισμός Τούρκων και Ρώσων αξιωματούχων θα έχει σήμερα την πρώτη του συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη και ότι σε αυτήν θα συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν. Σημείωσε ότι οι συνομιλίες αξιωματούχων αμφοτέρων των πλευρών θα εστιάσουν και στην ανάγκη διάκρισης των αντικαθεστωτικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία σε «μετριοπαθείς» και «τρομοκρατικές» ώστε να επικεντρωθούν στη συνέχεια οι προσπάθειες των δύο χωρών «στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους"»...

Παραδέχθηκε ότι «παραμένουν αρκετές διαφορές» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας στην περίπτωση του πολέμου στη Συρία, με πρώτη εκείνη σχετικά με το μέλλον του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι για την Τουρκία ο Ασαντ δεν θα πρέπει να παραμείνει στην εξουσία, τόνισε, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να αναζητήσουμε τις δυνατότητες που θα μας φέρουν πιο κοντά στο διάλογο για σημερινά ζητήματα».

Τρίωρη εκεχειρία στο Χαλέπι

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος υποστράτηγος Σεργκέι Ραντσκόι ανακοίνωσε την απόφαση της χώρας του να προχωρήσει (σε συνεννόηση με τις συριακές δυνάμεις) σε τρίωρη καθημερινή παύση των αεροπορικών βομβαρδισμών στο Χαλέπι της βορειοδυτικής Συρίας. Η αναστολή των βομβαρδισμών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα μεταξύ 10.00 - 13.00 (τοπική ώρα) κοντά στο εμπορικό κέντρο Καστέλο, στα βόρεια προάστια της πόλης.

Στη συνέχεια ο βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Στίβεν Ο' Μπράιεν, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να εξετάσει το ρωσικό σχέδιο για τρίωρη καθημερινή ανακωχή στο Χαλέπι, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί επειδή, κατά τη γνώμη του, χρειάζεται και μία 48ωρη κατάπαυση των εχθροπραξιών κάθε βδομάδα για να διανέμεται επαρκής ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ