Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οριστική παραπομπή της Ρουσέφ σε δίκη

Η Γερουσία της Βραζιλίας ψήφισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα) την παραπομπή σε δίκη της Ντίλμα Ρουσέφ, Προέδρου της χώρας, τα καθήκοντα της οποίας έχουν ανασταλεί από τον περασμένο Απρίλη. 59 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, με βάση την εισήγηση της Επιτροπής της Γερουσίας, 21 κατά και υπήρξε μια αποχή. Η Ρουσέφ κατηγορείται ότι παραποίησε τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού της Βραζιλίας το 2014, προκειμένου να κερδίσει πολιτικά. Αναμένεται να ασκηθεί έφεση από την πλευρά της πρώην Προέδρου, που θα εξεταστεί το πολύ σε 48 ώρες και το πιθανότερο είναι το δικαστήριο να στηθεί στις 25 Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή είναι κρίκος στη μακρά αλυσίδα της ενδοαστικής σύγκρουσης στη χώρα, που κορυφώθηκε εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, και αποτέλεσε την επιλογή της αστικής τάξης της χώρας να αλλάξει το μείγμα διαχείρισης. Από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Λούλα και Ρουσέφ, που από το 2001 εξασφάλιζε τα κέρδη των καπιταλιστών με μοχλό την ταξική συναίνεση και κάποια ψίχουλα στο λαό, στη νεοφιλελεύθερη που απαιτεί στη συγκεκριμένη φάση μια πιο περιοριστική πολιτική και χτύπημα εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Ετσι, ο κυβερνητικός συνασπισμός του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών των Λούλα και Ρουσέφ με άλλα αστικά κόμματα διαλύθηκε τον περασμένο Απρίλη. Και οι πρώην σύμμαχοι της Ρουσέφ όπως το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας (PMDB), με επικεφαλής τον Μισέλ Τεμέρ, πρώην αντιπρόεδρο και τώρα υπηρεσιακό Πρόεδρο, οδηγούν την Ρουσέφ σε δίκη στο όνομα της κάθαρσης, όταν όλοι οι αστοί πολιτικοί είναι ως το λαιμό χωμένοι στα σκάνδαλα, που είναι έκφραση της καταλήστευσης του πλούτου που παράγει ο λαός ο οποίος επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ