Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγελία για εισβολή σαμποτέρ της Ουκρανίας στην Κριμαία

Ο Πούτιν καταγγέλλει την ουκρανική ηγεσία για «πρακτικές τρομοκρατίας»

Ενα νέο επεισόδιο σημειώθηκε στην αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας για τη Χερσόνησο της Κριμαίας, που μετά την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης από τους εθνικιστές με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, πέρασε, με δημοψήφισμα που διοργανώθηκε το Μάρτη του 2014, στη δύναμη της Ρωσίας. Ετσι, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε χτες ότι απέτρεψε «τρομοκρατικές επιθέσεις και μια ένοπλη εισβολή στην Κριμαία που σχεδιάστηκαν από την Ουκρανία με στόχο την αποσταθεροποίηση της Χερσονήσου πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου».

Οπως αναφέρει, «τη νύχτα της 6ης προς 7η Αυγούστου 2016 μια ομάδα σαμποτέρ εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Αρμιάνσκ, στη Δημοκρατία της Κριμαίας, και ότι στη συμπλοκή που έγινε με δικές της δυνάμεις ένας αξιωματικός της FSB σκοτώθηκε κατά την επιχείρηση για τη σύλληψή τους». Σημειώνεται ακόμα ότι στην περιοχή βρέθηκαν 20 αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, περισσότερα από 40 κιλά TNT, πυρομαχικά, νάρκες, χειροβομβίδες και άλλα όπλα, σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, που όπως υποστηρίζει η FSB «προορίζονταν για άλλες δύο ομάδες "σαμποτέρ-τρομοκρατών" που επιχείρησαν να διεισδύσουν στην Κριμαία τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου, υποστηριζόμενοι από μαζικά πυρά και τεθωρακισμένα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατιώτης». Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Ρώσοι, «στο δίκτυο των κατασκόπων συμμετείχαν τόσο Ρώσοι όσο και Ουκρανοί υπήκοοι», είχε οργανωθεί από την Κεντρική Διεύθυνση Πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, ενώ «στόχος των σαμποτέρ ήταν να αποσταθεροποιηθεί η κοινωνικοπολιτική κατάσταση πριν και κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών και των περιφερειακών εκλογών τον Σεπτέμβρη και να πληγούν υποδομές».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιλέγει «πρακτικές τρομοκρατίας» αντί για την ειρήνη, ενώ χαρακτήρισε «ηλίθιες» και «εγκληματικές» τις κινήσεις του Κιέβου στην Κριμαία και αλλού, τονίζοντας ότι «δεν οδηγούν σε διευθέτηση με ειρηνικά μέσα των διαφορών» και προειδοποιώντας ότι δεν έχει νόημα η συνάντηση με τις ουκρανικές αρχές όσο επιλέγουν αυτήν τη στάση.

Από την πλευρά της Ουκρανίας ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), Γιούρι Τάντιτ, διέψευσε ότι οι ειδικές δυνάμεις της χώρας επιχείρησαν ένοπλη επέμβαση στην Κριμαία, ενώ το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού έκανε λόγο για «προβοκάτσια». «Η Ουκρανία δεν επιχειρεί να ανακαταλάβει διά της βίας το έδαφός της και δεν θα το κάνει», είπε ο εκπρόσωπος της ουκρανικής SBU. Βεβαίως, παρά τις διαψεύσεις ο ουκρανικός στρατός όλο και ενισχύει την παρουσία του τόσο γύρω από την Κριμαία όσο και στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και στους θύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που διαφώνησαν με την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, όπου οι κινήσεις σαμποτάζ είναι συχνές, ενώ η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ παραβιάζεται συνεχώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις και αποτροπή «τρομοκρατικής επίθεσης»(2024-04-02 00:00:00.0)
Επιθέσεις από έδαφος και αέρα στη Ρωσία(2024-03-13 00:00:00.0)
Προχωρά η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στα «αμυντικά» προγράμματα της ΕΕ(2024-02-07 00:00:00.0)
Εντατικά παζάρια για τις ΝΑΤΟικές «δεσμεύσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο(2023-06-23 00:00:00.0)
Η Ρωσία ενισχύει το οπλοστάσιό της και τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες(2022-08-17 00:00:00.0)
Σκηνοθετημένη «δολοφονία» Ρώσου δημοσιογράφου(2018-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ