Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προετοιμασίες παύσης πυρός με φόντο την ένταση των συγκρούσεων

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν καταφέρει σημαντικά χτυπήματα στους τζιχαντιστές τις τελευταίες μέρες
Οι δυνάμεις του συριακού στρατού έχουν καταφέρει σημαντικά χτυπήματα στους τζιχαντιστές τις τελευταίες μέρες
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, σε συνεργασία με υπηρεσίες του ΟΗΕ, εμφανίστηκαν χτες να καταβάλλουν προσπάθειες για την εφαρμογή, από απόψε τα μεσάνυχτα, της αμερικανο-ρωσικής συμφωνίας παύσης πυρός σε όσα από τα μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία δρουν συριακά στρατεύματα και αντικαθεστωτικές ομάδες και οργανώσεις που συμφώνησαν να σιγήσουν, προσωρινά, τα όπλα τους. Από τη συμφωνία, ως γνωστόν, εξαιρούνται τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), του «Μετώπου Νούσρα», οργανώσεις που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ, αλλά και όσες αντικαθεστωτικές οργανώσεις δεν δήλωσαν επίσημα τη συμμετοχή τους στο συντονιστικό κέντρο για την επιτήρηση της παύσης πυρός που έχει στηθεί στη ρωσική αεροπορική βάση «Hemeimeem» στη Λαττάκεια.

Παρά τις προετοιμασίες για την εφαρμογή της παύσης πυρός, δεν λείπουν οι προσπάθειες αξιωματούχων από ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις να τις υπονομεύσουν. Εντονη, για παράδειγμα, ήταν χτες η αντίδραση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις αναφορές που έκανε το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, σε επιτροπή της Γερουσίας σχετικά με το λεγόμενο «σχέδιο Β» που αφήνει αιχμές για διαμελισμό της Συρίας σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει το σχέδιο κατάπαυσης πυρός.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ούτε υπήρχε, ούτε θα υπάρξει «σχέδιο Β» για τη Συρία. Παράλληλα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζακχάροβα, παρατήρησε ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία παύσης πυρός σε μέτωπα της Συρίας «με διαμετρικά αντίθετο τρόπο». Σημείωσε, ακόμη, τις προσπάθειες να εμφανιστεί πως η Ρωσία και ο συριακός στρατός παραβιάζουν τη συμφωνία, αποκρύπτοντας επιμελώς ότι από αυτήν εξαιρούνται οι τζιχαντιστές του ΙΚ, του Μετώπου Νούσρα κ.ά.

Προβλήματα, αντίθετα, παρουσιάστηκαν στις προσπάθειες εναέριας ρίψης ανθρωπιστικής βοήθειας από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ σε ορισμένες πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία, όπως το Ντέιρ Εζόρ, καθώς πολλές από τις 21 παλέτες με τρόφιμα είτε έπεσαν σε απρόσβατες περιοχές, είτε χάθηκαν...

Αρνητικός σε σχέση με τη συμφωνία παύσης πυρός εμφανίστηκε χτες με δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, που είπε ξεκάθαρα πως η συμφωνία «δεν δεσμεύει την Τουρκία» και πως θα ξαναρχίσει τις επιθέσεις σε βάρος Κούρδων της Συρίας «εάν κοιτάξουν να επωφεληθούν από την παύση πυρός και θέσουν οποιαδήποτε απειλή». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι «σήμερα - αύριο» θα προσγειωθούν στη βάση Ιντσιρλίκ σαουδαραβικά αεροσκάφη, «για να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά του "Ισλαμικού Κράτους" στη Συρία».

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως σήμερα θα συναντηθεί με στελέχη του συντονιστικού κέντρου για την παύση πυρός και ότι καταβάλλει προσπάθειες για την επανάληψη των έμμεσων ενδοσυριακών συνομιλιών της Γενεύης στις 4 Μάρτη.

Μάχες σε έξαρση

Γεγονός είναι, πάντως, ότι προετοιμασίες της συμφωνίας παύσης πυρός δεν σταμάτησαν, ούτε θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών. Χτες, ο συριακός στρατός ανέκτησε τη σημαντική πόλη Κχανασέρ της επαρχίας Χαλεπίου, που κατέλαβαν την Τρίτη για λίγο ισλαμιστές μισθοφόροι. Η ανάκτηση της πόλης τους θεωρείται πως φέρνει το συριακό στρατό πιο κοντά στην ανάκτηση της πόλης Χαλέπι. Αργότερα χτες βράδυ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε ότι κουρδικές δυνάμεις της Συρίας περικύκλωσαν την περιοχή Σανταντέχ, επιδιώκοντας να κόψουν τη βασική βόρεια αρτηρία σύνδεσης της συριακής πόλης Ράκα (που είναι το βασικό προπύργιο των τζιχαντιστών) με την ιρακινή πόλη Μοσούλη, που τελεί επίσης υπό τον έλεγχο του ΙΚ. Αλλοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου συμπλήρωσαν ότι Κούρδοι και άλλοι Αραβες μαχητές που συμμετέχουν στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας», ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση και κατά της πόλης Ράκα... Αίσθηση προκάλεσαν τέλος και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι «Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης» αποχωρούν από τη Συρία, προσθέτοντας ωστόσο ότι η εξέλιξη δεν σημαίνει διακοπή της ιρανικής στρατιωτικής βοήθειας στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ