Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στις Βρυξέλλες το παζάρι για την «επόμενη μέρα»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με επίκεντρο την προώθηση της λεγόμενης πολιτικής μετάβασης στη Συρία την «επόμενη μέρα» από τον τερματισμό του πολυετούς πολέμου και τη χρησιμοποίηση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» ως εργαλείου προώθησης των δυτικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων, ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η τρίτη συνδιάσκεψη για τη Συρία που πραγματοποιούν από κοινού ΟΗΕ και ΕΕ.

Ο Μαρκ Λόουκοκ, αναπληρωτής βοηθός του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιος για τον συντονισμό ανθρωπιστικής βοήθειας (OCHA), προειδοποίησε ότι «η κρίση στη Συρία δεν έχει τελειώσει» και ότι χρειάζεται «άμεση και ουσιαστική εισροή πόρων», διότι χωρίς αυτούς δεν θα είναι αρκετές οι όποιες αποστολές βοήθειας σε τρόφιμα, νερό, ιατρική περίθαλψη κ.ά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών του ΟΗΕ, πρόσθεσε, χρειάζονται 3,3 δισ. δολάρια για να καλυφθούν επαρκώς οι βασικές ανάγκες αμάχων στη Συρία και άλλα 5,5 δισ. δολάρια για τη στήριξη χωρών που έχουν επωμιστεί μεγάλο μέρος από την προσφυγική κρίση, όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος και η Τουρκία.

Νωρίτερα, ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με στόχο την καταστροφή μεγάλης αποθήκης όπλων και πυρομαχικών τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, σε συντονισμό με Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας τονίζεται πως η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε βάσει πληροφοριών που ανέφεραν πως οι τζιχαντιστές παρέλαβαν μεγάλο φορτίο τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, με στόχο να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λατάκεια. Αργότερα, ωστόσο, το «Associated Press» μετέδωσε πως από τα ρωσικά πυρά καταστράφηκε μέρος της «κεντρικής φυλακής» που είχαν στήσει οι τζιχαντιστές σε βάρος των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να δραπετεύσουν πάνω από 80 κρατούμενοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ