Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Νέες απειλές για παρεμπόδιση του «Nord Stream 2»

Εγκαταστάσεις της «Gazprom» στον «Nord Stream 2», που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη
Εγκαταστάσεις της «Gazprom» στον «Nord Stream 2», που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι πιέσεις των ΗΠΑ αλλά και τμημάτων της ΕΕ κατά της κατασκευής του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2». Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά τη διακοπή της κατασκευής του αγωγού και την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, ενώ - σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ - κυρώσεις ετοιμάζει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του αντίστοιχου μηχανισμού (CAATSA). Οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές κυρώσεις αναμένεται να πλήξουν τόσο τους επενδυτές του επιχειρηματικού έργου όσο και τις εταιρείες που ασχολούνται στην τοποθέτηση των σωλήνων.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, δήλωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο κυρώσεων. Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, επανέλαβε: «Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας να είναι "γαντζωμένοι" στο ρωσικό αέριο μέσω του "Nord Stream 2"». Σχολιάζοντας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συνέκρινε τη στάση της Ουάσιγκτον με «εκβιασμό και δέσμευση περιουσιακών στοιχειών σε διεθνή κλίμακα».

Θυμίζουμε ότι στη χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού συμμετέχουν και ευρωπαϊκά μονοπώλια, ενώ η Γερμανία και άλλες χώρες δηλώνουν αποφασιστικότητα στην ολοκλήρωση του αγωγού, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ. Ο «Nord Stream 2» έχει ολοκληρωθεί κατά 34% και μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί υποθαλάσσια (στη Βαλτική) 830 χλμ. αγωγού, ανακοίνωσε χτες η ρωσική εταιρεία «Gazprom».

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο εισήγαγε Λετονός βουλευτής, στήριξαν 402, ενώ 163 το καταψήφισαν και 83 απείχαν. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να θεωρείται «στρατηγικός εταίρος».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή σε διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική στην πόλη Γένοβα, σημείωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται για την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, τις οποίες τα κυβερνώντα κόμματα θεωρούν αναποτελεσματικές και επιζήμιες για την ιταλική οικονομία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γερουσιαστές ζητούν κυρώσεις σε εταιρείες που εμπλέκονται στο «Nord Stream 2»(16/5/2019)
Νέες απειλές για παρεμπόδιση του «Nord Stream 2»(14/11/2018)
Συνομιλίες Μέρκελ - Πούτιν με «πλήρη ατζέντα»(21/8/2018)
Πολλά τα μέτωπα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων(27/4/2018)
Ευρωπαϊκή γκρίνια...(30/7/2017)
«Ναι» για τον αγωγό «Nord Stream»(21/10/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org