Πέμπτη 14 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«VOLKSWAGEN»
Ανάπτυξη μέσω ... μείωσης προσωπικού

Τη σταδιακή κατάργηση επιπλέον 5.000 - 7.000 θέσεων εργασίας έως το 2023 ανακοίνωσε χτες η κορυφαία γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «Volkswagen» εξαιτίας της αυτοματοποίησης ορισμένων εργασιών, αλλά και εξαιτίας των ...επενδύσεων που προτίθεται να κάνει ο όμιλος στην ηλεκτροκίνηση, την ψηφιοποίηση και την αυτόματη οδήγηση. Πρόκειται για το δεύτερο «πρόγραμμα λιτότητας» που εφαρμόζει ο όμιλος από το 2016 - με τη σύμφωνη γνώμη του επιχειρησιακού «σωματείου» - προβλέποντας την κατάργηση 30.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, από τις οποίες οι 23.000 στη Γερμανία.

Η κατάργηση θα γίνει μέσω της «μερικής συνταξιοδότησης» εργαζομένων που απέχουν τουλάχιστον τρία χρόνια έως τη συνταξιοδότηση και οδηγεί σε μείωση της τελικής σύνταξής τους. Η επιχείρηση υπολογίζει πως μέχρι το 2023 στη «μερική συνταξιοδότηση» θα μπορούν να ενταχθούν 11.000 υπάλληλοί της.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει πως ούτε οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις ούτε οι επενδύσεις βελτιώνουν αντίστοιχα τη ζωή και τους όρους εργασίας των εργαζομένων, αφού το ζητούμενο είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα. Οπως ομολογεί η VW, για να χρηματοδοτηθούν «οι επενδύσεις στις τεχνολογίες του μέλλοντος», που θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ έως το 2023, απαιτείται μια σταθερή βελτίωση των κερδών της τάξης των 5,9 δισ. ετησίως και σημειώνει ότι «θα πρέπει να μειώσει το κόστος των υλικών, τα γενικά έξοδα, το προσωπικό στη διοίκηση κατά 15% έκαστο και επιπλέον η παραγωγικότητα στα εργοστάσια θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5% το χρόνο, ώστε να σημειωθεί αύξηση κερδών και περιθωρίου κέρδους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org