Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απόδειξη της παρέμβασης της εργοδοσίας στα σωματεία η αισχρή ανακοίνωση

Αποκαλυπτικές οι προκλητικές «προτροπές» προς τους εργαζόμενους από περιφερειακή διευθύντρια αλυσίδας σούπερ μάρκετ... που ψηφίζει και σε «σωματείο»!

Το προκλητικό εργοδοτικό κείμενο που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης»
Το προκλητικό εργοδοτικό κείμενο που αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης»
Την απαράδεκτη εργοδοτική ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε καταστήματα της αλυσίδας «My Market», με την υπογραφή περιφερειακής διευθύντριας της επιχείρησης, «συστήνοντας» στους εργαζόμενους να... χαμογελούν επειδή έχουν δουλειά και πληρώνονται έστω και 300 ευρώ, σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

«To άθλιο κείμενο (...) προκαλεί δικαίως την αγανάκτηση και την οργή συνολικά των εργαζομένων, που γνωρίζουν καλά στο πετσί τους τι σημαίνει κακοπληρωμένη εργασία, απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, εντατικοποίηση», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Επισημαίνει ακόμα το γεγονός πως «τα στελέχη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης της επιχείρησης όπως και άλλων Διευθυντών μαζί με τον διευθυντικό μηχανισμό και τα golden boys άλλων super market και επιχειρήσεων, εμφανίζονται ως ψηφίσαντα μέλη σε σωματεία - μηχανισμούς της εργοδοσίας μέσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας», αποδεικνύοντας περίτρανα «την προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία να παρέμβει με φυσική παρουσία στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «η συγκεκριμένη διευθύντρια που δίνει αυτές τις "φιλεργατικές" συμβουλές ψήφισε στο σωματείο - μηχανισμό των super market πριν από 2 χρόνια, για το οποίο υπήρχαν εκατοντάδες καταγγελίες εργαζομένων για διευθυντικές πιέσεις και απειλές για κυρώσεις ώστε να συμμετάσχουν στις "εκλογές" του. Αντίστοιχα η υπεύθυνη της συγκεκριμένης Διεύθυνσης πανελλαδικά, εμφανίζεται να ψηφίζει στο επιχειρησιακό σωματείο της επιχείρησης. Ολος αυτός ο μηχανισμός (άνω των 400 διευθυντικών στελεχών) εμφανίζεται να εκπροσωπεί εργαζόμενους, να ψηφίζει γι' αυτούς τάχα για τα συμφέροντά τους, να εκλέγεται και να στηρίζει την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ (ομάδα Βασιλόπουλου - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ)».

Στο φόντο αυτό καλεί τους εργαζόμενους να αντιτάξουν το σύνθημα «Εξω από τα σωματεία η εργοδοσία», απέναντι και στη νέα προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ «να νομιμοποιήσει τους εργοδότες μέσα στα σωματεία, προσπαθώντας να κάνει ένα συνέδριο - express, με αποκλεισμούς και χωρίς εργαζόμενους, να εκλέξει εφορευτική επιτροπή για να καθορίσει τους συσχετισμούς!».

«Συνέδριο των εργοδοτών να κάνουν στον ΣΕΒ, στον ΣΕΛΠΕ και στους εφοπλιστές! Στα εργατικά σωματεία κουμάντο θα κάνουν οι εργάτες!», καταλήγει.

Οι εργαζόμενοι έχουν άλλους λόγους να χαμογελάνε

«Δεν φτάνει στα αφεντικά μας το ότι μας καταδικάζουν σε μια ζωή μίζερη, πιεστική, με μισθούς πείνας και με το φόβο της απόλυσης ή της μη ανανέωσης καθημερινά, τώρα μας επιβάλλουν και να είμαστε χαρούμενοι γι' αυτό», σχολιάζει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

«Συνάδελφοι, πρέπει να χαμογελάμε αλλά για άλλους λόγους!», τονίζει και εξηγεί: «Δεν είμαστε μόνοι, εμείς και τα προβλήματά μας. Εχουμε τους συναδέλφους μας, που δουλεύουμε δίπλα δίπλα, στο ίδιο μαγαζί, στα δίπλα καταστήματα, το σωματείο μας, που είναι φτιαγμένο από ανθρώπους σαν εμάς και όχι από διευθυντάδες και εργοδότες. Αν το πάρουμε απόφαση, αν καταλάβουμε πόση δύναμη έχουμε όταν είμαστε οργανωμένοι, μπορούμε να τα σαρώσουμε όλα, να εξασφαλίσουμε ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας, και όχι τις ανάγκες της επιχείρησης για περισσότερο κέρδος».

Στο μεταξύ, η ίδια η εταιρεία έσπευσε να χαρακτηρίσει την επίμαχη ανακοίνωση «μεμονωμένο» περιστατικό και «πρωτοβουλία» της συγκεκριμένης διευθύντριας που... «δεν εκφράζει και δε συνάδει με την κουλτούρα, φιλοσοφία και τρόπο λειτουργίας της αλυσίδας».

Μόνο που στην πραγματικότητα πίσω από το «δέντρο» της προκλητικής ανακοίνωσης βρίσκεται ένα ολόκληρο «δάσος» από «συστάσεις» στους εργαζόμενους, «αξιολογήσεις» και κυνήγι των «στόχων» στις οποίες υποβάλλουν τους εργαζόμενους συνολικά τα σούπερ μάρκετ και οι μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του Εμπορίου, για να εντείνουν το ξεζούμισμά τους.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org