Τετάρτη 6 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Προχωρούν σε στάση εργασίας και κινητοποίηση στις 27 Μάρτη

Αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία κυβέρνησης - εργοδοσίας για την κατάσταση στον κλάδο

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 27/3 (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 2.30 μ.μ., προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδου του Επισιτισμού - Τουρισμού.

Για την οργάνωση της κινητοποίησης συζήτησε τη Δευτέρα το απόγευμα το Συντονιστικό των σωματείων του κλάδου, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας πρέπει να πάρει απάντηση από όλο τον κλάδο και κυρίως από το οργανωμένο κίνημα», τόνισε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Οπως υπογράμμισε, η ανάπτυξη που προπαγανδίζουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους, όπως και οι επενδύσεις στον κλάδο, συνοδεύονται από «ευέλικτους» εργαζόμενους, «δουλεμπορικά» γραφεία, εργολαβίες και συμβάσεις ομηρίας. «Δεν είδαμε καμία ικανοποιητική αύξηση στο εισόδημά μας, καμία βελτίωση στις συνθήκες που εργαζόμαστε», ανέφερε, προσθέτοντας πως αντιθέτως «η εντατικοποίηση τσακίζει κόκαλα, η πολυαπασχόληση και η κατάργηση ειδικοτήτων έχουν οδηγήσει στο ουσιαστικό ξεθεμέλιωμα των δικαιωμάτων μας».

Οσον αφορά τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, υπενθύμισε τις μειώσεις μισθών και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας που έχουν συμπεριληφθεί στην κλαδική Σύμβαση, ενώ κατήγγειλε ότι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων επιβάλλονται ακόμα χειρότερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας.

Παράλληλα, προειδοποίησε τους εργαζόμενους και τα σωματεία για τις νέες απαιτήσεις των ξενοδόχων, που μπροστά στην έναρξη της σεζόν και ενώ η Σύμβαση λήγει στο τέλος του 2019, ζητάνε... «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο! «Τους άνοιξε τόσο πολύ η όρεξη που απαίτησαν πρόσφατα από το μονοπαραταξιακό προεδρείο της Ομοσπονδίας να υπογραφεί νέα σύμβαση στα ξενοδοχεία, πριν λήξει αυτή που είναι σε ισχύ, ώστε να δημιουργηθεί και 5η κατηγορία, "υποκατώτατου" μισθού, που θα αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους για 2 χρόνια, προσδοκώντας για άλλη μια φορά να εκβιάσουν στη λογική του "μικρότερου κακού", της ύπαρξης ή όχι Σύμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον Επισιτισμό και τις μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τον κατώτατο μισθό, χωρίς Δώρα και επιδόματα. «Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, από "δουλεμπόρους", εργολάβους, με συμβάσεις μίας μέρας, μίας βδομάδας, όπου στην καλύτερη περίπτωση απασχολούνται μέχρι 15 μεροκάματα το μήνα, που αντιστοιχούν το πολύ σε 400 ευρώ», επισήμανε ο Γ. Στεφανάκης.

Την παραπάνω εικόνα και την ανάγκη να δοθεί απάντηση από τα σωματεία επιβεβαίωσαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ομηρίας επισήμαναν την αξιοποίηση αυτών των άθλιων εργασιακών σχέσεων ως εργαλείων για την τρομοκράτηση και την απομάκρυνσή τους από τη συλλογική δράση. «Μείνε μακριά από τα σωματεία για να έχεις δουλειά», είναι οι «συμβουλές» που η εργοδοσία φροντίζει να φτάνουν στα αυτιά τους, όπως κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων.

Συσκέψεις, συνελεύσεις και παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς

Τα σωματεία προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους με πρόγραμμα εξορμήσεων, συσκέψεων, Γενικών Συνελεύσεων αλλά και παρεμβάσεων σε χώρους δουλειάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, το επιχειρησιακό σωματείο στην «Select» στο αεροδρόμιο έχει ήδη καλέσει σε συνέλευση στις 13/3.

Αντίστοιχα, το επιχειρησιακό Σωματείο στο «Royal Olympic» σχεδιάζει να συνδυάσει τη Γενική του Συνέλευση με στάση εργασίας και παρέμβαση στην εργοδοσία ενάντια στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας.

Το Συντονιστικό αποφασίστηκε να συνεδριάσει ξανά στις αρχές Απρίλη, με βασικό θέμα την προετοιμασία της απεργίας της Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ