Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο φυσικό αέριο

Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί νέο διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω πώλησή της, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς, που χτυπά εργασιακά δικαιώματα και φέρνει τεράστιες αυξήσεις τιμών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΑ στο Ηράκλειο Αττικής.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ συμμετείχαν με δικά τους πανό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να εμποδίσει το άνοιγμα του πανό του κλαδικού συνδικάτου, με το επιχείρημα ότι... «η απεργία είναι της Ομοσπονδίας και δεν ανεχόμαστε την κομματικοποίηση»! Αυτό προφανώς που δεν ανέχεται είναι η ταξική δράση του Συνδικάτου. Αντίστοιχα, λίγο αργότερα προσπάθησε, ξανά χωρίς επιτυχία, να μη δώσει το λόγο στον Χρήστο Ματαράγκα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου. Επίσης, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσπάθησε να διαχύσει τις ευθύνες γιατί δεν οργανώθηκαν έγκαιρα αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο, ξεχνώντας ότι το κλαδικό Συνδικάτο και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο.

Ο Χρ. Ματαράγκας, μιλώντας στους απεργούς, ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης όλων των εργαζομένων για να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση. Κατήγγειλε την κυβέρνηση η οποία προωθεί αποφασιστικά τις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» σε μια σειρά από στρατηγικούς τομείς, ενώ έχει κάνει μπαλάκι τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ανάμεσα στην ίδια και στις διοικήσεις των εταιρειών, και στο αίτημά τους για κατάργηση των εργολαβιών και απευθείας απασχόληση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΠΑ, τους συστήνει να κάνουν υπομονή!

Την περασμένη Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ συναντήθηκε με το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με κόμματα. Στη συνάντηση δηλώθηκε η στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και παρουσιάστηκαν οι θέσεις του για τις εξελίξεις που αφορούν στο φυσικό αέριο και τους «δρόμους Ενέργειας». Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή δύο Αναφορές για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Απεργία και στον ΔΕΣΦΑ

Σήμερα, Παρασκευή, απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ιδιωτικοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, με το 66% να περνά στα χέρια κοινοπραξίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων) με απόφαση του Σωματείου τους και θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Μεσογείων. Το Σωματείο απαιτεί συνάντηση με τη νέα εργοδοσία, η οποία μέχρι τώρα το αποφεύγει. Ακόμα απαιτεί κατάργηση των εργολαβιών, ένταξή τους στον ΔΕΣΦΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπαγωγή στην επιχειρησιακή ΣΣΕ που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αποτελούν το 62%, απασχολούνται με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, για πάνω από 15 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που βιώνουν το άθλιο καθεστώς της απασχόλησης μέσω εργολάβου μέχρι και 25 χρόνια!

Επίσης, σήμερα οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ κατεβαίνουν σε στάση εργασίας απαιτώντας οι μισθοί τους να επανέλθουν στα επίπεδα του 2010.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org