Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, με φόντο την έκθεση της Κομισιόν, έσπευσε χτες να ολοκληρώσει τις διεργασίες σχετικά με το «προαπαιτούμενο» για την κλιμάκωση των εκβιασμών και πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία. Το ζήτημα συζητήθηκε χτες σε πολύωρη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των 4 συστημικών τραπεζικών ομίλων. Οπως έγινε γνωστό, το υπάρχον πλαίσιο («νόμος Κατσέλη») κατά το τμήμα που αφορά στην πρώτη κατοικία (άρθρο 9) καταργείται οριστικά από την 1η Μάρτη 2019, ενώ η σχετική ρύθμιση κατατίθεται άμεσα στη Βουλή.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιβεβαιώνεται ο πρόσκαιρος χαρακτήρας της «προστασίας», αφού αυτή, υπό ασφυκτικούς όρους και προϋποθέσεις, θα έχει διάρκεια μόλις για 1 χρόνο, και για κατηγορίες όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και ΑμεΑ για 5 χρόνια.
Με βάση όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, τα πρόσκαιρα εισοδηματικά κριτήρια «προστασίας» κατακρεουργούνται:
Επίσης, το νέο καθεστώς προβλέπει την εισαγωγή ενός επιπλέον «κόφτη», για την υπαγωγή σε καθεστώς «προστασίας». Πρόκειται για το υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, με το πλαφόν να οριοθετείται στην περιοχή των 130.000 ευρώ. Επιπλέον, στο ποσό αυτό θα περιλαμβάνεται το σύνολο των δανείων που έχουν χορηγηθεί με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Παράλληλα, η κατάργηση του άρθρου 9 αποτελεί μόνο την αρχή για τα επόμενα. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα στον επόμενο ένα χρόνο, κυβέρνηση και «θεσμοί» θα κλιμακώσουν με νέες ρυθμίσεις για ολόκληρη την γκάμα των οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, ακόμη και για οφειλές σε κάθε είδους κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς. Αυτά, ουσιαστικά, θα αποτελέσουν το νέο πτωχευτικό κώδικα των νοικοκυριών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».