Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Μόσχα

«Θα ήθελα επίσης να σας ζητήσω να σχολιάσετε την ανακοίνωση για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για την εξάλειψη των πυραύλων μέσου βεληνεκούς (INF) εντός 6 μηνών (...) Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε επίσης να απειλήσει την Ελλάδα, δεδομένου ότι στην επικράτειά της υπάρχουν οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και στις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα;».

Αυτή η ερώτηση τέθηκε ορθά - κοφτά από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «TASS» στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, σε άλλο ένα δείγμα της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όπου εμπλέκεται και η Ελλάδα, με ευθύνη των αστικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες σε στρατηγική μεταξύ τους σύμπλευση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ευρωατλαντικό ορμητήριο, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για το λαό.

Η ίδια η απάντηση Μητσοτάκη εξάλλου, που, όπως και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, επέλεξε να απαντήσει διαφημίζοντας το ρόλο ευρωατλαντικής «γέφυρας» που μπορεί να παίξει η χώρα, είναι ενδεικτική.

Είπε ο πρόεδρος της ΝΔ: «Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ και του συνόλου σχεδόν των διεθνών Οργανισμών συνεργασίας των μελών της διεθνούς κοινότητας (...) Είμαι βέβαιος ότι ένας ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος σε όλα αυτά τα πολυμερή φόρα αλλά και διμερώς θα αποτρέψει τελικά την αναβίωση στη διεθνή ζωή της παρωχημένης λογικής του ψυχροπολεμικού ανταγωνισμού. Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις προς την κατεύθυνση της κοινής λογικής και της επιδίωξης για ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη».

Αλλωστε, και στην ερώτηση για το τι σκοπεύει να κάνει αν εκλεγεί πρωθυπουργός όσον αφορά την ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία, απάντησε ότι «ιστορικοί, θρησκευτικοί και πολιτιστικοί λόγοι, της επιτρέπουν (σ.σ. της Ελλάδας) να έχει λειτουργικές και παραγωγικές σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τη Ρωσία», ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι «η Ελλάδα έχει σταθερό δυτικό προσανατολισμό ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, εξάλλου, σημείωσε ότι «οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση των αντίστοιχων θεμελιωδών προτεραιοτήτων, την ειλικρινή συνεργασία και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να τραυματίσουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί μεταξύ των δύο κρατών».

Το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη για σήμερα προβλέπει μεταξύ άλλων συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς και γεύμα εργασίας από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ