Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Οι διευθετήσεις που έρχονται προκαλούν αντιπαραθέσεις

Με την αντιπολίτευση στην Αλβανία να συνεχίζει τις διαμαρτυρίες έξω από το Κοινοβούλιο στα Τίρανα, απαιτώντας την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα και την προκήρυξη νέων εκλογών, και παράλληλα με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου να προσπαθεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό, με συναντήσεις με όλες τις πλευρές, εξελίχθηκε χτες η ενδοαστική αντιπαράθεση στη γειτονική χώρα. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ καλούν σε συνεννόηση για να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που στοχεύει στην ανάσχεση της επιρροής των ανταγωνιστών τους, πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνα, και μέρος της οποίας ήταν και η συμφωνία των Πρεσπών, που δηλώνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως «μοντέλο».

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λ. Μπασά και τα άλλα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης - οι βουλευτές των οποίων έχουν παραιτηθεί ώστε να μην μπορεί να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς για σοβαρά νομοσχέδια και μεταρρυθμίσεις απαιτείται πλειοψηφία 80 βουλευτών στους 140 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα διαθέτει 74 - αντέδρασαν στην αιφνιδιαστική σύγκληση της Ολομέλειας για ένα νομοσχέδιο για τη δικαστική εξουσία.

Οι συναντήσεις των 7 ευρωβουλευτών (με επικεφαλής της αντιπροσωπείας τον Εσθονό χριστιανοδημοκράτη Τούνε Κέλαμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), που ολοκληρώνονται σήμερα, ξεκίνησαν χτες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα συνεχίζονταν με την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής. Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Μπασά και την πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ολοκλήρωση, Μόνικα Κρεμάδι (σύζυγο του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα), και στόχο είχε να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση, να συνεχιστεί η διαδικασία στο Κοινοβούλιο και να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση που δεν θα δυσκολεύει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας στην ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση, ο Μπασά σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση στους ευρωβουλευτές για την κατάσταση της χώρας, κατηγόρησε τον Ράμα για «διαφθορά, κράτος που στηρίζεται στους ολιγάρχες και το οργανωμένο έγκλημα, που βλάπτει τη σταθερότητα της χώρας (...) υπάρχει μόνο η λύση της παραίτησης, της μεταβατικής κυβέρνησης και των νέων εκλογών». Το ζήτημα της διαφθοράς είναι βέβαια υπαρκτό, ωστόσο οι κινήσεις που γίνονται από την αντιπολίτευση - που, όπως και η κυβέρνηση, συμφωνεί στις στρατηγικές επιλογές, στην καπιταλιστική οικονομία, στην ένταξη σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στους σχεδιασμούς της «Μεγάλης Αλβανίας» και στην ενσωμάτωση του Κοσόβου - αποσκοπούν στο να αναλάβει εκείνη να προχωρήσει τους επόμενους σχεδιασμούς. Η σύμπλευση αυτή είναι που κάνει ΕΕ - ΗΠΑ να καλούν σε συνεννόηση για να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», με στόχο την ανάσχεση της επιρροής Ρωσίας - Κίνας.

Να σημειώσουμε ότι ενώ κλιμακώνεται η εσωτερική αντιπαράθεση, ο Πρόεδρος Μέτα ήταν χτες σε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, προωθώντας την Αλβανία ως «βαλκανική πύλη για τις αιγυπτιακές επιχειρήσεις».

Ο Χαραντινάι θέλει «όλο το Κόσοβο»

Οι εξελίξεις στην Αλβανία συνδέονται με αυτές στο Κοσσυφοπέδιο, τυπικά ακόμα επαρχία της Σερβίας, αν και από το 2008 έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις. Στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, που βρίσκεται σε παζάρι με την κυβέρνηση της Σερβίας, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με εμφανείς διαφοροποιήσεις ανάμεσα τους ηγέτες του, πρώην στελέχη του αυτονομιστικού ΟΥΤΣΕΚΑ. Ετσι, ενώ ο Πρόεδρος Χ. Θάτσι έφτασε την Τρίτη να ζητήσει ακόμα και δημοψήφισμα για το αν μελλοντικά θα ενσωματωθούν στο Κόσοβο αλβανόφωνες περιοχές και στη Σερβία (Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέντα), ο πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι είπε χτες ότι προτιμά να μην υπάρξει καμία αναγνώριση του Κοσόβου αν δεν είναι όλο, με όλα τα σημερινά του σύνορα, και απέρριψε την πρόταση του Θάτσι.

Από την πλευρά της Σερβίας, ο Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς αμφισβήτησε ότι στον λεγόμενο «στρατό του Κοσόβου», που έχει εξαγγείλει η ηγεσία της Πρίστινας, «συμμετέχουν και 40 Σέρβοι», και σε συνάντηση με Σέρβους από το Κόσοβο δήλωσε πως «ο μόνος ρόλος αυτού του στρατού είναι να σκοτώνει Σέρβους». Αναφέρθηκε σε περιστατικό που σημειώθηκε την Τρίτη σε σερβικό χωριό στην περιοχή Ζουμπίν Ποτόκ, όπου Αλβανοί Κοσοβάροι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε φορτηγό που ανήκε σε Σέρβους, με την κατηγορία ότι παραβίασε την απόφαση της κυβέρνησης Χαραντινάι για επιβολή δασμών 100% σε σερβικές εισαγωγές. Ανέφερε επίσης ότι αντιπαράθεση υπάρχει και για το ορυχείο Τρέπτσα στο βόρειο Κόσοβο, στην κατά πλειοψηφία σερβόφωνη περιοχή της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα.

Επίσης, χτες, σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για επίθεση στη σερβική πόλη Κουρσουμλίγια, πολύ κοντά στο Κόσοβο, από αλβανόφωνους ενόπλους, επίθεση την οποία συνδέουν με κλοπές που συχνά σημειώνονται.

Μέσα σε όλα αυτά, στη Σερβία διοργανώνεται το διάστημα 3-6 Μάρτη το λεγόμενο επιχειρηματικό φόρουμ «Κοπαόνικ», με τίτλο «Σερβία, δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη ύφεση: Η επιταγή της ισχυρής ανάπτυξης», που - όπως δηλώνεται - αποσκοπεί στην προσπάθεια να οδηγηθεί η χώρα στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ