Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
«Τρέχουν» τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πόρτα και για τις υπόλοιπες επικίνδυνες «διευθετήσεις» των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με στόχο την ανάσχεση της γεωπολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια ανταγωνιστών όπως η Ρωσία και η Κίνα, ανοίγει η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Προχτές, αναχώρησε από την Ουάσιγκτον μετά από σειρά σημαντικών επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, ενώ εκεί επίσης βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικόλοσκι, που συμμετείχε στη λεγόμενη «Πρωινή Προσευχή» στον Λευκό Οίκο. Ο Νικόλοσκι εξήγησε ότι μετέβη στις ΗΠΑ για να συναντήσει Αμερικανούς αξιωματούχους και να τους εξηγήσει τις θέσεις του κόμματός του για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ (με την οποία συμφωνεί) και να επισημάνει «την ανευθυνότητα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ».

Πάντως, άρθρο των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» περιγράφει πολύ χαρακτηριστικά τον λόγο της ένταξης στο ΝΑΤΟ: «Μπορεί η μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα να γίνεται τώρα γνωστή ως Βόρεια Μακεδονία και να μη γεμίζει το μάτι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όμως η εξέλιξη γεμίζει ένα ακόμη κενό σε αυτό που ήταν κάποτε η πίσω αυλή της πρώην ΕΣΣΔ και διαδραματίζεται σε μία περίοδο αύξησης των εντάσεων μεταξύ Ανατολής - Δύσης», σημειώνει.

Αμεση επίσης ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που δείχνει προς την κατεύθυνση της όξυνσης του ανταγωνισμού. Είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα: «Ποια είναι τα οφέλη από την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ; Δύσκολο να πει κανείς. Εντούτοις, θα χρειαστεί σίγουρα να πληρώσουν για αυτήν την προστασία. Ξέρουμε το κόστος που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον. Θα πληρώσουν, αυξάνοντας τις αμυντικές δαπάνες, θα πληρώσουν για να λάβουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια και επιχειρήσεις που απέχουν πολύ από όσα χρειάζονται οι Μακεδόνες».

Την ίδια ώρα, ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας, Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, σχετικά με το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ - το οποίο η Βουλγαρία υπέγραψε - προειδοποίησε με νόημα ότι εάν η Βουλγαρία και η Ελλάδα δεν πειστούν για τις δεσμεύσεις των Σκοπίων, τότε «δύσκολα» θα υλοποιηθεί ο στόχος των Σκοπίων για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαίτησε έτσι «πλήρη εξάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων και της παραχάραξης της Ιστορίας, ιδιαίτερα στα σχολικά βιβλία», επιβεβαιώνοντας ότι η «διευθέτηση» που προβάλλεται ως «πρότυπο» κάθε άλλο παρά κλείνει τα ζητήματα των αλυτρωτισμών.

«Ψήνεται» διόρθωση συνόρων

Στο μεταξύ, οι επισκέψεις αξιωματούχων της Σερβίας, του προτεκτοράτου του Κοσόβου, της Αλβανίας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής εξελίσσεται.

Στην Ουάσιγκτον είχαν μεταβεί τις προηγούμενες μέρες ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μέτα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, και ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάσιτς, ο οποίος χτες, μεταβαίνοντας στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη εν αναμονή μιας πιθανής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κοσσυφοπέδιο, έδωσε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αμερικής». Ο Ντάσιτς εξέφρασε το «σεβασμό» της κυβέρνησής του «για τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να πιέσει» το Κοσσυφοπέδιο, ώστε να άρει τους δασμούς που επέβαλε τον περασμένο Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «δεν θα περάσουν», επειδή, όπως τόνισε, το θέμα δεν είναι μόνον οι κυρώσεις αλλά ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων και αποφάσεων της κυβέρνησης των Κοσοβάρων Αλβανών, όπως η απόφαση της Πρίστινας για τη δημιουργία στρατού και αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ορυχείων Trepca. Πρόσθεσε πως ο Κοσοβάρος Πρόεδρος, Χασίμ Θάτσι, (που είναι υπέρ μιας «διόρθωσης συνόρων» με τη Σερβία) και ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ράμους Χαραντινάι, (που αντιτίθεται σε τέτοια εξέλιξη) είναι τροχοί του ίδιου συστήματος με τη διαφορά ότι έχουν μοιράσει τους ρόλους του «κακού και του καλού μπάτσου». Παραδέχτηκε ότι υπάρχει αισθητή αύξηση της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, όμως εκτίμησε ότι «δεν θα πρέπει να σπαταληθεί άλλος χρόνος», θεωρώντας ότι με την κυβέρνηση Τραμπ η Σερβία έχει ελπίδες να κερδίσει κάτι από την διαπραγμάτευση μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με το Κοσσυφοπέδιο. Επανέλαβε ότι χάρη στον Αμερικανό (έως πρότινος) υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, άλλαξε η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Σερβία και ότι εάν δεν επιτευχθεί τώρα συμφωνία «δύσκολα θα γίνει συμφωνία με άλλη κυβέρνηση στις ΗΠΑ».

Ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου, που επισκέφτηκε την Τετάρτη τη Μόσχα και μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ είπε: «Η διαίρεση του Κοσόβου και τα νέα σύνορα, που υποστηρίζουν κάποιοι, για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και για την πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είναι αποδεκτή λύση. Η Σερβία χωρίς το Κόσοβο δεν θα είναι Σερβία». Και συνέχισε: «Η θέση της Σερβικής Εκκλησίας είναι να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1244, που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούν για τον αλβανικό πληθυσμό απόλυτη ελευθερία και αυτονομία, αλλά το Κόσοβο, εδαφικά, να παραμείνει στη σύνθεση της Σερβίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ