Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σήμερα η εκδίκαση της έφεσης για την επίθεση των χρυσαυγιτών στο ΕΠΑΛ Λαγκαδά

Στις 8.30 π.μ. η συγκέντρωση που οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης

Η δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, στις 7 Νοέμβρη του 2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας και σε εργάτες που έτρεξαν να τους βοηθήσουν, θα αναβιώσει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου εκδικάζεται η έφεση στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση.

Πρωτόδικα, το Β' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης υιοθέτησε την απαράδεκτη λογική της εξίσωσης της εγκληματικής δράσης της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με τα θύματά της, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα. Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία, όμως καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσής τους, επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν, προσεγγίζοντας τα γεγονότα στη λογική της «συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα». Λογική που πρόβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών.

Σήμερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, συνεκδικάζονται η έφεση που κατέθεσαν τα θύματα της δολοφονικής επίθεσης και η έφεση των δύο χρυσαυγιτών.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό σε συγκέντρωση, σήμερα στις 8.30 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια, για να εκφραστεί μαζικά η συμπαράσταση στα θύματα της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζουμε ότι στις 7 Νοέμβρη του 2012, τα μέλη της Χρυσής Αυγής Διχταπανίδης και Παναγιωτίδης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εξόρμηση της ΚΝΕ έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, έβρισαν τα μέλη της ΚΝΕ, τους επιτέθηκαν και τους απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την «ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά», που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες, που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο.

Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής, ένα από τα θύματα νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη, ενώ στο πλαίσιο της υπερασπιστικής τους τακτικής οι δύο χρυσαυγίτες κατέθεσαν μήνυση κατ' αγνώστων, επικαλούμενοι ότι αυτοί δέχτηκαν επίθεση. Μάλιστα, μήνυσαν και έναν άνθρωπο άσχετο με τα γεγονότα, ο οποίος δεν βρισκόταν στην περιοχή εκείνη τη μέρα και τελικά αθωώθηκε.

Οι εργαζόμενοι να απομονώσουν την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση συμπαράστασης στους απεργούς και τους μαθητές που χτυπήθηκαν άνανδρα από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, καλεί με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το ΠΑΜΕ συμπαραστέκεται στους απεργούς και τους μαθητές που δέχτηκαν την άνανδρη επίθεση από φασιστοειδή που ενοχλήθηκαν από την εξόρμηση της ΚΝΕ και μελών του ΠΑΜΕ που προπαγάνδιζαν την πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και καλούσαν σε καταδίκη και απομόνωση της ΧΑ.

Καταδικάζουμε ως απαράδεκτη τη λογική των δύο άκρων που υιοθέτησαν πρωτόδικα δικαστής και εισαγγελέας, με αποτέλεσμα την καταδίκη των χρυσαυγιτών σε 21 μήνες φυλάκιση αλλά και την καταδίκη των τριών θυμάτων τους επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν.

Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Με μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα να οργανώσουν τους αγώνες τους ενάντια στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Να αποκαλύψουν και να απομονώσουν αποφασιστικά την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και τις δολοφονικές της πρακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ