Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Το ΝΑΤΟ επιβάλλει «λύσεις» Φρανκενστάιν στους λαούς

«Εχετε γίνει πλασιέ μιας συμφωνίας, η οποία επιβλήθηκε από ΝΑΤΟικά συμφέροντα», τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, όπου συζητείται το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Στην ομιλία της, στηλίτευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να προπαγανδίσει την «εγκληματική συμμετοχή σε τέτοιες συμμαχίες», ώστε «να υποχωρήσουν η αντιΝΑΤΟική θέση και η εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι αγαθοεργό σωματείο». Οπως σημείωσε, η κυβερνητική επιχειρηματολογία «είναι κόντρα στα ιστορικά γεγονότα» και «παίρνει διαστάσεις κατασυκοφάντησης της έννοιας της λογικής».

Σχολιάζοντας, δε, την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η αριστερά εναντιωνόταν στο ΝΑΤΟ την περίοδο του «ψυχρού πολέμου», αλλά τώρα «βρισκόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο», επισήμανε πως ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, η εισβολή στο Ιράκ, η επέμβαση στη Λιβύη, το κόψιμο του Σουδάν σε βόρειο και νότιο κ.λπ., δεν ήταν την περίοδο του «ψυχρού πολέμου». «Παρουσιάζετε σαν δημοκρατική, ειρηνική ενοποίηση κάτι που κόπηκε κομματάκια; Μόνο Φρανκενστάιν είναι αυτή η λύση για τους λαούς», ανέφερε, θυμίζοντας πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έκοψαν κομματάκια τη Γιουγκοσλαβία για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Η Λιάνα Κανέλλη αναρωτήθηκε, πώς είναι δυνατόν να βαφτίζεται ως «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική «μια άθλια συμφωνία και μια άθλια συμμετοχή στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Γιατί αν είναι κάποιος να είναι πλουραλιστής, για παράδειγμα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος».

Ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ρίχνει νερό και στο μύλο του εθνικισμού, φέροντας τους φασίστες στο προσκήνιο.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org