Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Με ευθύνη της κυβέρνησης αφήνει στο σκοτάδι φτωχά λαϊκά νοικοκυριά

Από παλιότερη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Από παλιότερη κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας
Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες χρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, από τα οποία η ΔΕΗ ΑΕ έχει κόψει το ρεύμα ή απειλεί ότι θα προχωρήσει σε διακοπή ηλεκτροδότησης, για οφειλές τους εξαιτίας της αντικειμενικής αδυναμίας τους να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Πρόκειται για σπίτια όπου ζουν άνεργοι, ανάπηροι, γέροντες, μικρά παιδιά, ακόμα και νοικοκυριά που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και έχουν εισαχθεί στο «κοινωνικό τιμολόγιο». Μάλιστα, σε πολλά απ' αυτά τα σπίτια η θέρμανση εξαρτάται αποκλειστικά από το ρεύμα.

Οσον αφορά τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, η ΔΕΗ αρνείται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις χρεών με τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν οι χρεωμένες λαϊκές οικογένειες.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα οικογένειας από τη Λάρισα, με άνεργη γυναίκα και δύο παιδιά, που έχει ενταχθεί στο «κοινωνικό τιμολόγιο» και μέχρι πριν από δύο μήνες πλήρωνε κανονικά τις δόσεις διακανονισμού που είχε γίνει ενάμιση χρόνο πριν, καθώς και τους τρέχοντες λογαριασμούς. Ομως, όταν δεν πληρώθηκε ένας τρέχων λογαριασμός, περίπου 250 ευρώ, η ρύθμιση «χάθηκε» και ο διακανονισμός έπαψε να ισχύει...

Σε αίτημα για νέα ρύθμιση του χρέους που έγινε από τη μεριά της οικογένειας, η απάντηση της ΔΕΗ ήταν ότι για να γίνει ρύθμιση πρέπει να πληρωθεί ως προκαταβολή το 30% του χρέους, που αντιστοιχεί σε 1.500 ευρώ και το υπόλοιπο να πληρωθεί σε 13 δόσεις, που σημαίνει πάνω από 250 ευρώ το μήνα!

Οπως είναι λογικό η οικογένεια δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί σ' αυτήν τη «ρύθμιση» και, στην ουσία, είναι καταδικασμένη να μείνει στο σκοτάδι και το κρύο, αν η ΔΕΗ προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος, όπως απειλεί.

Αντίστοιχα, τις διακοπές ηλεκτροδότησης σε δεκάδες λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, είναι καθημερινές οι καταγγελίες που δέχονται σωματεία από ανέργους, εργαζόμενους και άτομα με αναπηρία πως η ΔΕΗ προχωρά σε διακοπή ηλεκτροδότησης, τους καλεί να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να μην τους κόψει το ρεύμα ή για να το επανασυνδέσει.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα νοικοκυριών που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα η Γραμματεία αναφέρει τις περιπτώσεις μιας οικογένειας με δύο παιδιά και άνεργο πατέρα στις Πατέλες, μιας φτωχής καθαρίστριας στην Αλικαρνασσό και μιας φτωχής οικογένειας με άνεργη μητέρα από το Τσαλικάκι.

«Οι εργαζόμενοι, συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία, να μην επιτρέψουμε να μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα», τονίζει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Απέναντι σε αυτήν την ανάλγητη τακτική της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία ενεργεί σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, τα ταξικά συνδικάτα διεκδικούν: Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε λαϊκά σπίτια, σε ανέργους, αναπήρους, εργαζόμενους με πενιχρούς μισθούς, φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες. Αμεση επανασύνδεση της παροχής στις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν. Διακανονισμός χωρίς να απαιτείται προκαταβολή - Δόσεις με βάση τη δυνατότητα του κάθε νοικοκυριού. Να διαγραφεί το χρέος από τα τιμολόγια πολυτέκνων, ανέργων και ευπαθών ομάδων, να αυξηθούν οι δόσεις και να «κουρευτούν» «φουσκωμένα» τιμολόγια. Δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Να καταργηθούν όλοι οι φόροι στα τιμολόγια.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ