Να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου της Λάρισας και να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη εργαζόμενη καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου, που είχε καταδικαστεί για το αδίκημα της «απάτης κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα», εισηγήθηκε χτες η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ολγα Σμυρλή. Αν ο Αρειος Πάγος κρίνει πως δεν υπάρχει άδικη πράξη, η υπόθεση δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Η αντεισαγγελέας μεταξύ άλλων δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του Δημοσίου, καθώς και ότι θα έπρεπε να κηρυχθεί αθώα η καθαρίστρια για την απάτη, αφού δεν υπήρχε βλάβη για το Δημόσιο.
Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος της εργαζόμενης καθαρίστριας είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο «περί καταχραστών του Δημοσίου», για παραποίηση του ενδεικτικού της Ε' Δημοτικού σε απολυτήριο Δημοτικού, την οποία έκανε προκειμένου να πετύχει την πρόσληψή της στη δουλειά που θα της έδινε τη δυνατότητα να ζήσει τη φτωχή οικογένειά της. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την καταδίκασε πρωτόδικα σε κάθειρξη 15 χρόνων (!), ενώ το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, σε δεύτερο βαθμό, την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας λόγω παραγραφής, αλλά την έκρινε ένοχη για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και κατά συνήθεια με ιδιαίτερα μεγάλο όφελος και αντίστοιχη ζημία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου (!!!), καταδικάζοντάς την με την επίσης αδιανόητη ποινή της 10ετούς φυλάκισης...
Μετά το κύμα εργατικής και λαϊκής συμπαράστασης που ξεσήκωσαν τα ταξικά σωματεία της Μαγνησίας και άλλων περιοχών της χώρας, έγινε δυνατή η αποφυλάκιση της καθαρίστριας.
Σε δήλωσή της, χτες, μετά την εισήγηση της αντεισαγγελέα, η εργαζόμενη καθαρίστρια ανέφερε: «Είμαι ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλειά μου. Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ, να βοηθηθούν κι άλλοι». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ηταν στίγμα για μένα 23 ημέρες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου. Ωστόσο δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα».
Η πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Είναι πολύ θετική η εισήγηση της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αναμένουμε την τελική απόφαση με την αθώωσή της. Δεν μπορούμε όμως να σταθούμε μόνο σε αυτό, όταν μάλιστα εκκρεμεί η επιστροφή στη δουλειά της. Η δικαίωση της συναδέλφισσας καθαρίστριας είναι δικαίωση όλων των εργαζομένων που καθημερινά προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο του μόχθου για να ταΐσουν τα παιδιά τους, την οικογένειά τους. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος όταν γίνεται μαζί με τα σωματεία ξεσηκώνοντας τον κόσμο, με αυτό το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα».
Σχολιάζοντας εξάλλου χτεσινή σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ανάκλησης διορισμού λόγω πλαστών δικαιολογητικών, ο μέχρι τότε χρόνος ασφάλισης παραμένει σε ισχύ εφόσον τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά «δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την άσκηση επαγγέλματος ή την παροχή συγκεκριμένης εργασίας», η Εύη Καρυδάκη τόνισε: «Το θέμα πέρα από τα ένσημα από 20 χρόνια δουλειάς, είναι και η επιστροφή της συναδέλφισσας στη δουλειά της. Δεν θα σταματήσουμε, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να γίνει πράξη».