Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εννιάωρο προσπαθεί να επιβάλει η «Leroy Merlin»

Κάλεσμα συνδικάτων στους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στις εργοδοτικές πιέσεις

Την προσπάθεια τροποποίησης των συμβάσεων των εργαζομένων στην επιχείρηση «Leroy Merlin» και μετατροπής του ημερήσιου χρόνου εργασίας από 8ωρο σε 9ωρο, καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Καλούν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν τη μετατροπή της σύμβασής τους.

«Η "Leroy Merlin" δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλλει την κατάργηση του 8ωρου! Χρειάζονται την υπογραφή μας για να αποσπάσουν από εμάς τη συναίνεση να μπορούν να μας εκμεταλλεύονται ακόμα περισσότερο. Δεν θα την δώσουμε!», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.

Οπως εξηγούν τα σωματεία, η εν λόγω πολυεθνική «βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, αυξάνει συνεχώς τον τζίρο της και ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κατάστημα, διεκδικώντας όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην πίτα του λιανεμπορίου». Την ίδια στιγμή, «οι συνάδελφοι τόσο των καταστημάτων όσο και των κεντρικών εργάζονται σε συνθήκες διαρκούς και αφόρητης πίεσης, όπου επικρατούν το ξεχείλωμα των ωραρίων, οι απλήρωτες υπερωρίες και ο διαρκής φόβος της απόλυσης». Στα παραπάνω προστίθεται η πρακτική της «ενοικίασης» εργαζομένων, που έχει κυριαρχήσει στις αποθήκες και σχεδιάζεται η επέκτασή της σε άλλα τμήματα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπενθυμίζουν πως σε πρόσφατο έλεγχο του ΣΕΠΕ στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας καταγράφηκε μεγάλος αριθμός εργαζομένων να εργάζονται πέραν του 8ωρου. Με αφορμή αυτό, «η εργοδοσία αποφάσισε την αλλαγή των συμβάσεων, επιβάλλοντας ως νέο ωράριο το 9 π.μ. - 6 μ.μ., βαφτίζοντας την μία ώρα παραπάνω εργασίας διάλειμμα». Μάλιστα, η «Leroy Merlin» δεν πρωτοτυπεί καθώς, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, η πρακτική αυτή αξιοποιείται το τελευταίο διάστημα κατά κόρον από τους εργοδότες σε πολλούς κλάδους και επιχειρήσεις.

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι η συσπείρωσή μας στο σωματείο και ο κοινός αγώνας που θα βάζει εμπόδια στις πολιτικές που μας εξαθλιώνουν και στην εργοδοσία που μόνο στόχο έχει την αύξηση της κερδοφορίας της», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν τα σωματεία, ενώ ξεκαθαρίζουν πως οι πρωτοβουλίες τους για να μπει φρένο στις ορέξεις της εργοδοσίας θα συνεχιστούν.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10/2, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ