Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Φλεβάρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13181

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΑμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» σε πλήρη εξέλιξη

Σήμερα η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που θα ψηφιστεί την Παρασκευή από το ελληνικό Κοινοβούλιο


ΣΕΛ.  4

Τίποτα θετικό για τους λαούς από παζάρια εντός ιμπεριαλιστικών σχεδίων

ΚΚΕ: Οι λαοί Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους. Να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και τον αγώνα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα

  • Η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, όπως και αντίστοιχες προηγούμενες συναντήσεις, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν ενεργά οι αστικές τάξεις των δύο χωρών. Δεν μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για τους λαούς. Πολύ περισσότερο, που το τελευταίο διάστημα οξύνθηκε η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο.
  • Ερωτήματα από τις δηλώσεις για στενότερη συνεργασία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Επικίνδυνη για πρόσφυγες και μετανάστες η κοινή προσήλωση στην τήρηση της αντιδραστικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τον διπλό εγκλωβισμό τους στα νησιά.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στη σαπίλα

Περισσεύει η υποκρισία από όλα τα αστικά κόμματα για την εικόνα που παρουσιάζουν αυτές τις μέρες το πολιτικό σύστημα και η Βουλή, με τη διάλυση και τις συγκολλήσεις κοινοβουλευτικών ομάδων, τις μετακινήσεις, αποπομπές και μεταγραφές βουλευτών, τη διαμόρφωση νέων πλειοψηφιών.

Στα «μαγειρέματα» και τις διεργασίες, όπου πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναδίνεται η μπόχα ενός πολιτικού συστήματος το οποίο, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και στη διαμόρφωση εναλλακτικών σχημάτων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο. Τέτοιες διαδικασίες όμως δεν είναι πρωτόγνωρες και μάταια - όπως και υποκριτικά - διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα.

Αλλωστε, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σε όλα. Αποδεικνύεται ότι το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο γίνονται όλες αυτές οι μετακινήσεις και συγκολλήσεις είναι η σύγκλιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων σε στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Αυτό είναι το «διαβατήριο», με το οποίο η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επί τέσσερα χρόνια με τον εθνικιστή - ακροδεξιό Καμμένο, ο οποίος δηλώνει τώρα έτοιμος να ενσωματώσει στο κόμμα του ακόμα και βουλευτές που «ανεξαρτητοποιήθηκαν» από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Αυτό είναι το «συγχωροχάρτι», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπλύνει τώρα την παλιά σοσιαλδημοκρατία και να συγκροτήσει «προοδευτικές συμμαχίες» με εκείνους που ρήμαξαν και λεηλάτησαν τον λαό.

Αυτό είναι το «πασπαρτού» για τους βουλευτές των αστικών κομμάτων να μπαινοβγαίνουν σε κοινοβουλευτικές ομάδες, πάνω στην κινούμενη άμμο του πολιτικού συστήματος, που η αναμόρφωσή του εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, με στόχο έναν νέο «διπολισμό».

Η κριτική που ασκεί η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τις μεθοδεύσεις και τα «μαγειρέματα» στη Βουλή, προκειμένου να διατηρήσει μια πλειοψηφία ικανή να ψηφίζει αντιλαϊκά νομοσχέδια, δεν αφορά στην πολιτική του, αλλά στην «ανησυχία» της για την απαξίωση γενικά του αστικού πολιτικού συστήματος και κυρίως στην αγωνία της να γίνει αυτή κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα, καθώς δεσμεύεται να διεκπεραιώσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το ίδιο αντιλαϊκό έργο.

Ο λαός δεν ξεχνά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς συνεχίζει το έργο των προηγούμενων και στο περιεχόμενο και στις διαδικασίες. Αλλωστε, αυτοί που διαμαρτύρονται για τους «θεσμούς» και τη λειτουργία τους είναι οι ίδιοι που ψήφιζαν νομοσχέδια «fast track», πέρναγαν αντιδραστικές αλλαγές με τροπολογίες της τελευταίας ώρας, ψήφιζαν μνημόνια μέχρι και Δεκαπενταύγουστο, για να αποφύγουν λαϊκές αντιδράσεις κ.ά. Ακριβώς τις ίδιες πρακτικές ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος πρέπει να αποτελέσει κριτήριο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Είναι καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων, του ανταγωνισμού τους «για τα μάτια του κεφαλαίου» και των ιμπεριαλιστών συμμάχων του.

Διέξοδος για τον λαό δεν είναι η «εξυγίανση» και η «θωράκιση της λειτουργίας των θεσμών», το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα δεν εξυγιαίνεται, δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκό.

Διέξοδος προς το συμφέρον του λαού είναι μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ, που στέκεται με συνέπεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τα κόμματά της, ξεσκεπάζει τις διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος και των θεσμών του, που μόνο στόχο έχουν το φτιασίδωμα της επίθεσης και τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων, που θα αναλάβουν την αποστολή να την κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οχι στην επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ στη Βενεζουέλα!
  • Μαζικές πικετοφορίες χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με κατάληξη στην αμερικάνικη πρεσβεία και το προξενείο αντίστοιχα.
  • ΗΠΑ και ΕΕ κλιμακώνουν τους εκβιασμούς και τις πιέσεις στο λαό και στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

ΣΕΛ.  7


ΣΑΜΟΣ
Απεργία αύριο με αιχμές Προσφυγικό και δομές Υγείας

Απάντηση σε όσους λασπολογούν ενάντια στην κινητοποίηση δίνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Συγκέντρωση και στη Λέσβο


ΣΕΛ.  20
Δικάζεται σήμερα η καθαρίστρια από τη Μαγνησία

ΣΕΛ.  18
ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα με ορμητήριο τα μπλόκα

Αποκλεισμοί βασικών εθνικών δρόμων χτες. Απορρίπτουν τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  16   -   17
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Αντιλαϊκές συγκλίσεις σε εναλλασσόμενους ρόλους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μεταγραφές βουλευτών


ΣΕΛ.  3
ΤΟΠΙΚΕΣ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Συνεχίζεται η δραστηριότητα σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η εκδήλωση απολογισμού και παρουσίασης του έργου της δημοτικής αρχής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ημερίδα για την αντισεισμική προστασία


ΣΕΛ.  8   -   10,    15

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ