Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ
Καμπάνια ενημέρωσης για το πρόβλημα των ναρκωτικών στους χώρους του Ιδρύματος

Σε μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης και δράσης έχουν προχωρήσει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ψυχολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας και ΜΜΕ για το θέμα του ασύλου και των ναρκωτικών στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εδωσαν απάντηση με κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για το απαράδεκτο πόρισμα Παρασκευόπουλου, το οποίο ταυτίζει το φοιτητικό κίνημα με τη διακίνηση των ναρκωτικών, ενώ κάνει λόγο για παραβατικές συμπεριφορές και για καταλήψεις που θα θεωρούνται παράνομες. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα γύρω από τα ζητήματα της χρήσης, εξάρτησης και αποποινικοποίησης ναρκωτικών ουσιών», με πρωτοβουλία του Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας.

Από τις αρχές Δεκέμβρη συνεχίζουν την προσπάθεια συλλογής υπογραφών και διάδοσης στους φοιτητές του ΑΠΘ σχετικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν γύρω από το εμπόριο ναρκωτικών και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ανέρχονται ήδη στους εκατοντάδες οι φοιτητές του ΑΠΘ που έβαλαν την υπογραφή τους ως ένδειξη συμφωνίας με την ανακοίνωση που έγραψαν φοιτητές των Συλλόγων, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν διοργάνωση συναυλίας Φοιτητικών Συλλόγων και προκήρυξη διοργάνωσης αθλητικού τουρνουά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, «απέναντι στη μαύρη ζωή με δόσεις».

Το πλαίσιο δράσης τους περιγράφεται μέσα από την ανακοίνωση που διακινούν: «Υπαρκτό και έντονα αισθητό είναι το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στους χώρους του ΑΠΘ. Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κατάσταση έχει οξυνθεί, τόσο μέσα στο Πανεπιστήμιο, με τις ναρκωπιάτσες να μεταφέρονται από τη Φιλοσοφική στο Πολυτεχνείο, στο Αστεροσκοπείο και τούμπαλιν, όσο και έξω από αυτό. Ως μαγνήτης σε αυτό λειτούργησε η μεταφορά και λειτουργία μέχρι το καλοκαίρι της μονάδας χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ, δίπλα στο παιδικό κέντρο του ΑΠΘ πίσω από το Πολυτεχνείο, μέσα στην καρδιά του πανεπιστημιακού ιστού.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη χρόνια υποχρηματοδότηση στην Παιδεία, έχουν ως αποτέλεσμα οι σχολές μας να ρημάζουν, οι σπουδές μας να υποβαθμίζονται, επιχειρήσεις να μπαίνουν μέσα στο πανεπιστήμιο, να λυμαίνονται τη φοιτητική μέριμνα, να κόβουν και να ράβουν τα προγράμματα σπουδών μας.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και την επίθεση πατάει και η πάγια στόχευση κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και πρυτανικών αρχών να καταργήσουν το άσυλο, προκειμένου να κατασυκοφαντήσουν και να βάλουν στο χέρι το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, να υλοποιήσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους.

Γύρω από όλα αυτά ανοίγει μια αποπροσανατολιστική συζήτηση, με στόχο να ταυτίσουν το φοιτητικό κίνημα με τη διακίνηση ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι εμείς οι φοιτητές είμαστε υπεύθυνοι για τα προβλήματα και την ανομία στα πανεπιστήμια, ότι αιτία της διακίνησης ναρκωτικών στο ΑΠΘ είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Στη Ροτόντα, στη Ναυαρίνου, στην Αριστοτέλους, στον Δενδροπόταμο, όπου δεν υπάρχει άσυλο, γιατί το πρόβλημα υπάρχει ακόμη;

Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουμε έχουμε και λόγο να υπερασπιστούμε το άσυλο και τα δικαιώματά μας, να παλέψουμε συλλογικά και να διεκδικήσουμε. Απαιτούμε:

  • Καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών με εξοντωτικές ποινές στους εμπόρους.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού των ιδρυμάτων με ευθύνη του πανεπιστημίου, χωρίς security και εργολαβίες.
  • Ενίσχυση των δομών πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων, των "στεγνών" προγραμμάτων απεξάρτησης.
  • Αποκατάσταση του φωτισμού και αναβάθμιση των ψυχαγωγικών - πολιτισμικών - αθλητικών υποδομών, των χώρων πρασίνου του Ιδρύματος, για να αποκτήσουν ζωή τα Ιδρύματά μας και εκτός εκπαιδευτικών διαδικασιών, ώστε να γίνουν κυψέλες δημιουργίας και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαρακτηρίζει την κατάληψη «μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας»! (2021-03-05 00:00:00.0)
Για το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών στο χώρο του ΑΠΘ (2018-10-26 00:00:00.0)
Περί «ανομίας» στα ΑΕΙ (2018-10-25 00:00:00.0)
«Ασυλο» στο ...νόμο - πλαίσιο (2007-08-07 00:00:00.0)
Να ασχοληθούμε με τα πραγματικά ζητήματα (2002-11-06 00:00:00.0)
Κατακραυγή για την απόφαση κατάργησης του ασύλου (1998-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ