Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επίσκεψη Πούτιν, ενδεικτική του ανταγωνισμού που εντείνεται

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΜΟΣΧΑ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Σερβία αναδεικνύει και πάλι τη σφοδρή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην περιοχή. Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση στη συνέντευξη του Ρώσου Προέδρου στις σερβικές εφημερίδες «Politicο» και «Βετσέρνιε Νόβοστι»: «Η πολιτική των ΗΠΑ και δυτικοευρωπαϊκών χωρών για την εξασφάλιση της κυριαρχίας τους στην περιοχή είναι σοβαρός αποσταθεροποιητικός παράγοντας». Πρόσθεσε ότι δήθεν «αντίθετα με τους Δυτικούς εταίρους μας, εμείς δεν προσπαθούμε να θέσουμε τεχνητό δίλημμα στο Βελιγράδι ώστε να κάνουμε τη Σερβία να διαλέξει αν θα είναι με τη Ρωσία ή με την ΕΕ». Ετσι, εξέφρασε «κατάπληξη» από την «παθητική στάση» χωρών της ΕΕ στην προ μηνός απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου για τη μετατροπή των «Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσόβου» σε τακτικό στρατό, επισημαίνοντας πως η εξέλιξη «ενέχει σοβαρούς κινδύνους και κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή». Υπενθύμισε τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με πιο χαρακτηριστική την επίθεση του 1999, με πρόσχημα τα δικαιώματα των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο και τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου το 2008. Δεν παρέλειψε ούτε την επίσπευση της ένταξης του Μαυροβουνίου το 2017 στο ΝΑΤΟ, αλλά ούτε και τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, οι οποίες όπως υπογράμμισε είχαν ως αποτέλεσμα «συνταγματικές αλλαγές στην ονομασία της χώρας και αναθεωρήσεις στα θεμέλια της εθνικής της ταυτότητας». Πρόσθεσε με νόημα πως «δεν είναι προς όφελος της ΕΕ» να κάνει τα στραβά μάτια σε τέτοιες εξελίξεις και μονομερείς ενέργειες, επισημαίνοντας ότι συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς Δικαίου» και αποφάσεων του ΟΗΕ, «ειδικά αν οι Βρυξέλλες θέλουν να διατηρήσουν το ρόλο του μεσολαβητή» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων διαπραγματευτών.

Σε αντιδιαστολή, επιχείρησε να εμφανίσει τη Ρωσία ως «δύναμη σταθερότητας και εγγύησης», υποστηρίζοντας πως η Μόσχα «πάντα αναγνώριζε και αντιλαμβανόταν τη σύνθετη κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ιστορία της περιοχής». Εξαίροντας τη στάση «ουδετερότητας» του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι ενθαρρύνει τη συνέχιση της ανάπτυξης της διμερούς στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας αλλά και την περαιτέρω αύξηση των διμερών ενεργειακών, εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω Μαύρης Θάλασσας, «TurkStream», ο Πούτιν είπε ότι μελετάται η πιθανότητα διέλευσης και από τη Σερβία, με στόχο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη του 2019. Τόνισε πως προχωρά ο εκσυγχρονισμός του σερβικού σιδηροδρομικού δικτύου με τη συμμετοχή των Ρωσικών Σιδηροδρόμων (RZD), εκτιμώντας ότι η μέχρι τώρα συνεργασία της ρωσικής «Gazprom Neft» με τη σερβική εταιρεία Ενέργειας NIS την έχει καταστήσει «ηγετική δύναμη στην περιοχή».

Σερβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι σχεδιάζεται σήμερα η υπογραφή 20 σημαντικών στρατηγικών συμφωνιών. Ο Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλος του Πούτιν, δήλωσε χτες πως στις συναντήσεις του Ρώσου Προέδρου με Σέρβους αξιωματούχους θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, που κλιμακώνονται μετά την επιβολή δασμών 100% από την κυβέρνηση του προτεκτοράτου και την απόφαση για τη δημιουργία στρατού, και ο σχεδιασμός για πιθανή επέκταση του «ΤurkStream» στη Σερβία. Ο Ουσάκοφ τόνισε επίσης πως ο Πούτιν μετά τις συναντήσεις του με τον Βούτσιτς θα έχει επαφή και με τον πρόεδρο της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ.

Αντιδράσεις Λαβρόφ για τις αλλαγές στα Σκόπια

Νωρίτερα χτες, στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου για γενικότερα θέματα ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων. Εξέφρασε τις αμφιβολίες της κυβέρνησής του για τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ. Επανέλαβε ότι «αγνοήθηκε η θέληση των Μακεδόνων ψηφοφόρων, το δημοψήφισμα της αλλαγής ονομασίας της χώρας απέτυχε» και «η εξωτερική πίεση ακόμη συνεχίζεται». Τις δηλώσεις Λαβρόφ απέφυγε να σχολιάσει κυβερνητικός αξιωματούχος στα Σκόπια. Αργότερα, πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Μουάμεντ Χότζα δήλωσε πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι αφοσιωμένη στο στόχο για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αναμένοντας την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, συνεχίζεται στα Τίρανα η κόντρα του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα με τον Πρόεδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα, εξαιτίας της απόφασης του πρώτου να κάνει υπουργό Εξωτερικών τον 28χρονο, άπειρο πολιτικά, Κοσσοβάρο Αλβανό Γκεντί Τσακάι, στο πλαίσιο σχεδιασμών κατάργησης των συνόρων με το προτεκτοράτο και δημιουργίας της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ