Παρασκευή 19 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Και πάλι στο επίκεντρο σφοδρού ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στο Βελιγράδι χτες - 2 μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές - ενώ ετοιμάζεται με μεσολάβηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ νέος γύρος διαπραγματεύσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ (αριστερά) στη Σερβία, στη συνέντευξη με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς

Copyright 2020 The Associated

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ (αριστερά) στη Σερβία, στη συνέντευξη με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς
BEΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Σερβία και το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού για γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής που εξελίσσεται και στην περιοχή των Βαλκανίων, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ρωσία και Κίνα.

Χτες, ένα διήμερο πριν από τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της Κυριακής 21 Ιούνη στη Σερβία, μετέβη στο Βελιγράδι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποιώντας διαδοχικά συναντήσεις με τον Σέρβο ομόλογό του, Ιβιτσα Ντάτσιτς, και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναδεικνύοντας τις διμερείς στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές διμερείς σχέσεις, τονίζοντας ότι μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες, και στο καθεστώς στο Κοσσυφοπέδιο και την αντιπαράθεση που δημιουργεί, 21 χρόνια μετά την επίθεση των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ την άνοιξη του 1999 και τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Εκτίμησε πως δυνάμεις που έχουν πάρει διάφορες πρωτοβουλίες όπως η ΕΕ δεν έχουν αναλάβει τις ευθύνες τους. Κάλεσε τις Βρυξέλλες να αναλάβουν την εκπλήρωση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά. Εφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία για την ίδρυση Ενωσης σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου που δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και περίπου έξι - επτά χρόνια. Θύμισε το ρόλο που έπαιξε τον Ιούνη του 1999 η Ρωσία στην έκδοση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρει σαφέστατα πως το Κοσσυφοπέδιο παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής εδαφικής κυριαρχίας». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε πως η Ρωσία δεν παίρνει θέση στο τι θα αποφασίσει η Σερβία σε σχέση με το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επανέλαβε πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της αμερικανικής διπλωματικής πρωτοβουλίας που έχει προγραμματίσει έκτακτη συνάντηση υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου στις 27 Ιούνη στον Λευκό Οίκο. Υποστήριξε ακόμη πως η Σερβία δεν πρόκειται να δεχτεί την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου με αντάλλαγμα την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο Σέρβος Πρόεδρος θα μεταβεί στις 24 Ιούνη στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο των γιορτασμών την ίδια μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης της 9 Μάη, που είχαν αναβληθεί λόγω την πανδημίας του κορονοϊού. Τη Δευτέρα 22 Ιούνη θα συναντήσει στο Βελιγράδι τον εδικό απεσταλμένο της ΕΕ για τον διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου Σλοβάκο διπλωμάτη Μίροσλαβ Λάιτσακ. Ο Λάιτσακ προηγουμένως ολοκλήρωσε τριήμερες διαβουλεύσεις στο Κοσσυφοπέδιο με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οικονομικούς παράγοντες.

Στο περιθώριο των εξελίξεων, η κοσοβάρικη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» αποκάλυψε πως ρόλο στα παζάρια για το Κοσσυφοπέδιο έχει και η Γαλλία με τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, να σχεδιάζει να προσκαλέσει τις υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες Βελιγραδίου και Πρίστινας γύρω στις 17 Ιούλη στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ