Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τυφλή «εμπιστοσύνη»

Αν υπάρχει μια «ψήφος εμπιστοσύνης» που δεν αμφισβητήθηκε ούτε στιγμή τις τελευταίες μέρες, είναι αυτή που παρέχεται από τις ΗΠΑ προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (και μέχρι προχτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Το παραπάνω επιβεβαιώνεται περίτρανα και από την έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ, που είδε το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη δράση και τους στόχους της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σε αυτή την έκθεση αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, η ικανοποίηση των ΗΠΑ για την υποχώρηση του «αντι-αμερικανισμού» στην περιοχή, για την «άριστη διμερή σχέση στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», για το ότι η «Ελλάδα είναι αφοσιωμένος εταίρος στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ εντός και εκτός Ελλάδας». Ικανοποίηση καταγράφεται επίσης για την «εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας», όπως και για το ότι το ελληνικό υπουργείο Αμυνας «προσέφερε επιπλέον τοποθεσίες εκτός του κόλπου της Σούδας για να υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην περιοχή»! Προφανώς, αυτή η «ψήφος εμπιστοσύνης» δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, αφού όλοι τους προσκυνούν τον στόχο της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως και τους ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα ως αιχμή του δόρατος στους σχεδιασμούς του.

Ψηλά ο πήχης

Δεν προλαβαίνει να φύγει ο ένας και ακολουθεί από πίσω ο άλλος. Την περασμένη βδομάδα ήταν στην Ελλάδα η Μέρκελ, η οποία έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «τόλμη» της να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, να εφαρμόσει τα δύο προηγούμενα, να τσακίσει το λαό με άγρια μέτρα, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, και βέβαια να βάλει πλάτη στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια, μεταξύ άλλων και με τη συμφωνία των Πρεσπών. Χτες ήρθε στην Ελλάδα ο επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε περίπου τα ίδια, εκδηλώνοντας κι αυτός το θαυμασμό του για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με όσα ακούγονται, σε λίγες μέρες θα επισκεφτεί την Ελλάδα και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πομπέο, για να πάρει μέρος στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επίσκεψη που ήδη παρουσιάζεται ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ενεργότερη εμπλοκή της κυβέρνησης στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Τέλος, ακούγεται ότι τους επόμενους μήνες δεν αποκλείεται να επισκεφτεί την Ελλάδα και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Πενς. Μιλάμε δηλαδή για κανονικό συνωστισμό των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπου συμμετέχει η Ελλάδα. Ολοι αυτοί, με τα «πήγαινε - έλα» τους, εκφράζουν στήριξη στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στη ΝΔ ότι ο πήχης έχει μπει ψηλά και δεν πρέπει να αποδειχθεί ...κατώτερη των περιστάσεων σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Τον μάλωσε

Αναστατώθηκε προχτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδ. Λοβέρδος, όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ, είπε στη Βουλή ότι για εξοπλιστικές δαπάνες που αφορούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ η Ελλάδα ξοδεύει 500 περίπου εκατ. ευρώ το χρόνο, ποσό που προσεγγίζει αλλά συνεχίζει να υπολείπεται της νόρμας που προβλέπει η ιμπεριαλιστική συμμαχία για όλα τα κράτη - μέλη. Πήρε λοιπόν το λόγο ο Ανδ. Λοβέρδος και «μάλωσε» τον υπουργό ότι με τις «αποκαλύψεις» του για τις εξοπλιστικές δαπάνες δίνει επιχειρήματα στην Τουρκία να κατηγορεί την Ελλάδα στα διεθνή «fora» ότι δεν καλύπτει τις ΝΑΤΟικές νόρμες, όταν οι βουλευτές όλων των κομμάτων (εννοείται πλην ΚΚΕ) «δίνουμε αγώνα, τροφοδοτούμενοι από τους δικούς σας υπουργούς, να αποδείξουμε ότι ανταποκρινόμαστε στα στοιχεία αυτά (...) Και την υπεράσπιση της χώρας μας την έχουμε όλοι μας, δεν την έχετε μόνο εσείς ή οι εκάστοτε κυβερνώντες. Ο τρόπος που τοποθετηθήκατε αλλοιώνει τους δικούς σας αριθμούς, γι' αυτό έκανα την παρέμβαση». Μόλις ο υπουργός ακούμπησε τις «ευαίσθητες χορδές» των δεσμεύσεων στο ΝΑΤΟ, στο στρατόπεδο του ΚΙΝΑΛ χτύπησε συναγερμός. Γι' αυτό ο εκπρόσωπός του εμφανίστηκε ΝΑΤΟικότερος της κυβέρνησης, ασκώντας μάλιστα κριτική στον Βίτσα ότι με τις «αστοχίες» του στην παρουσίαση των στοιχείων αδικεί το «καλό πρόσωπο» της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τόσο ...χαοτικές είναι οι μεταξύ τους διαφορές.

Από το πάνω ράφι

Από το πάνω ράφι του αντικομμουνισμού «ψώνισαν» τις χτεσινές ομιλίες τους στη Βουλή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από λίγες μέρες, και ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ν. Μιχαλολιάκος. Στις αναφορές και των δύο για το λεγόμενο «Μακεδονικό» δεν ακούστηκε ούτε μια φορά η λέξη ΝΑΤΟ, δεν έγινε ούτε μια αναφορά στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με τις ευλογίες ΗΠΑ - ΕΕ, που πυροδότησε ένα νέο γύρο έξαρσης των εθνικισμών στα Βαλκάνια και έδωσε άλλοθι για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Αντίθετα, για το ζήτημα της ΠΓΔΜ φταίνε οι κομμουνιστές... ξεθάβοντας θέσεις που διορθώθηκαν από το ίδιο το ΚΚΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από τότε που διατυπώθηκαν. Χρησιμοποίησαν και οι δύο τον αντικομμουνισμό για να κρύψουν ότι κάτω από τα ανιστόρητα συνθήματά τους περί «μιας και ελληνικής Μακεδονίας», που υποθάλπει τον αλυτρωτισμό στη μια και στην άλλη πλευρά, κρύβονται η συμφωνία τους με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια, η διαθεσιμότητά τους να βάλουν πλάτη για να ικανοποιήσει η αστική τάξη τη δίψα της να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή, μπλέκοντας το λαό ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς. Με τον αντικομμουνιστή Καμμένο, που συναγωνίζεται σε βρωμιές τον Μιχαλολιάκο της φασιστικής Χρυσής Αυγής, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνούσε μέχρι πριν από λίγες μέρες, ενώ στελέχη της κυβέρνησης έπλεκαν και χτες το εγκώμιό του στη Βουλή. Αλλη μια υπηρεσία της «πρώτη φορά αριστεράς»...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org