Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BREXIT
Παραμένει ο «λαβύρινθος» των αντιθέσεων μετά τη «νίκη» της Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέα φάση αντιπαράθεσης μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ και τις μελλοντικές τους σχέσεις, μετά την προχτεσινή «πύρρειο» νίκη της Τερέζα Μέι στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν βουλευτές του κόμματός της για αντικατάστασή της στην ηγεσία των Συντηρητικών. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει πόσο δύσκολα θα «περάσει» η συμφωνία αποχώρησης ΕΕ - βρετανικής κυβέρνησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η συμφωνία αποχώρησης πρέπει να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων έως τις 21 Γενάρη και για να εγκριθεί απαιτούνται 320 ψήφοι. Η πλειοψηφία των 117 Συντηρητικών βουλευτών που καταψήφισαν προχτές την Τ. Μέι, ζητώντας αντικατάστασή της στην ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να μην ψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ, όπως αυτή έχει διατυπωθεί. Το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), που στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, με 10 βουλευτές, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία χωρίς ουσιαστικές νομικές αλλαγές. Οι 200 Συντηρητικοί βουλευτές, που την στήριξαν στην πρόταση μομφής, εικάζεται ότι θα υπερψήφιζαν τη συμφωνία. Με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη και με την υποστήριξη ορισμένων βουλευτών του Εργατικού Κόμματος, δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 320 ψήφοι.

Οι Συντηρητικοί και άλλοι υπέρμαχοι ενός «καθαρού» Brexit, χωρίς στενές σχέσεις με την ΕΕ, αντιτίθενται ιδιαίτερα στο λεγόμενο «backstop», ένα νομικό «δίχτυ ασφαλείας» που προβλέπει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας (που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο) και της Ιρλανδίας (μέλος της ΕΕ). Το «backstop» τίθεται σε ισχύ αν μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου (Δεκέμβρης 2020) δεν βρεθεί «τεχνολογική λύση» για χαλαρά σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας - Ιρλανδίας. Σύμφωνα με το «backstop», το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ από 2021 μέχρι να κλειστεί εμπορική συμφωνία. Ωστόσο, για να λήξει η τελωνειακή ένωση απαιτείται μια αμοιβαία συμφωνία των δυο πλευρών. Οι επικριτές της συμφωνίας θεωρούν ότι η Βρετανία θα είναι αλυσοδεμένη για πάντα στην ΕΕ μέσω της τελωνειακής ένωσης και θα εκβιάζεται από αυτή.

Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP προειδοποιεί για τον κίνδυνο το «backstop» να φέρει τη Βόρεια Ιρλανδία πιο κοντά στην ΕΕ - και κατά συνέπεια στην Ιρλανδία - και να την απομακρύνει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πιθανά σενάρια

Σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία αποχώρησης, υπάρχει το ενδεχόμενο «σκληρού ή άτακτου Brexit», δηλαδή αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα έχει 21 μέρες περιθώριο να προτείνει έναν άλλο δρόμο, όπως π.χ. να φέρει τη συμφωνία για δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.

Στην περίπτωση της μη συμφωνίας, δεν υπάρχει βεβαιότητα για το τι μπορεί να ακολουθήσει, μετά τις 29 Μάρτη. Ενδεχομένως να υπάρξει παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης ή η Βρετανία να ακυρώσει το Brexit συνολικά. Αν γίνει το Brexit χωρίς συμφωνία, δεν θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μετά τις 29 Μάρτη και οι νόμοι της ΕΕ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται άμεσα.

Οπως δήλωσε χτες ο γενικός εισαγγελέας και επικεφαλής των νομικών συμβούλων της κυβέρνησης, Τζέφρι Κοξ, η Βρετανία δεν έχει εξετάσει λεπτομερώς πώς μπορεί να ανακαλέσει την αναγγελία περί αποχώρησης από την ΕΕ (άρθρο 50), επειδή δεν υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο. Τη Δευτέρα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να ανακαλέσει το άρθρο 50 μονομερώς, χωρίς διαβουλεύσεις με τα άλλα κράτη - μέλη.

Στο μεταξύ, δεν έχουν ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα των Εργατικών, δηλαδή αν και πότε θα καταθέσουν στο κοινοβούλιο πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση των Συντηρητικών. Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητά πρόωρες εκλογές και καλύτερη συμφωνία αποχώρησης, ενώ αυξάνονται οι Εργατικοί βουλευτές που ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα, ως διέξοδο στον σημερινό «λαβύρινθο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ