Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Προχωράει η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών

Προχωράνε στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη συμφωνία

AP

Προχωράνε στη Βουλή της ΠΓΔΜ οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπονται στη συμφωνία
Τέσσερις βασικές τροπολογίες στο πλαίσιο της συζήτησης αναθεώρησης του Συντάγματος, κατατέθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, από την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προς συζήτηση στη Βουλή μέχρι τις 9 Γενάρη. Πρόκειται για διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 15 Γενάρη (απαιτούνται τα 2/3 ή 80 στους 120 βουλευτές) για να εγκριθεί η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, που βασικό στόχο έχει αυτό που ορίζεται στο δεύτερο άρθρο της, την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ, ζήτημα που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ένταξη όλης της περιοχής στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, προκειμένου να ανασχεθεί η επιρροή άλλων ισχυρών δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα, άλλοι ανταγωνιστές.

Πρόκειται για μια συμφωνία που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα και των δύο λαών, ακριβώς γιατί δυναμώνει τον ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με γνωστά τα εγκλήματά του και την αιματοβαμμένη πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε», που διατηρεί τα σπέρματα του αλυτρωτισμού περί «μακεδονικού έθνους και γλώσσας», αλληλοτροφοδοτώντας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό σε ΠΓΔΜ και στη χώρα μας με τα εξίσου ανιστόρητα περί «μίας Μακεδονίας και ελληνικής».

Η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος αφορά στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναφέρεται παντού, εκτός από το άρθρο 36, όπου θα γίνεται μια ιστορική αναφορά. Η δεύτερη τροπολογία αφορά στο προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά στην ASNOM (Αντιφασιστική Συνέλευση για τη Λαϊκή Απελευθέρωση της χώρας από το 1944), ενώ θα αναφέρεται πλέον και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας από το 2001, με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει νωρίτερα τότε μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται στο Σύνταγμα η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.

Στην τέταρτη τροπολογία, σημειώνεται ότι:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.

2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.

3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.

4. Επ' αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις».

Με τις τροποποιήσεις αυτές, υποτίθεται πως απαλείφεται από το Σύνταγμα το ισχύον άρθρο 49, ότι «η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Σήμερα η ψηφοφορία για τη δημιουργία στρατού στο Κοσσυφοπέδιο

Στις εξελίξεις στην περιοχή, που συνδέονται άμεσα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι η προγραμματισμένη για σήμερα ψηφοφορία στη Βουλή του Κοσσυφοπεδίου για έγκριση της μετατροπής των δυνάμεων ασφαλείας του προτεκτοράτου σε τακτικό στρατό, κάτι που στηρίζουν απόλυτα οι ΗΠΑ, αλλά αντιδρά η σερβική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι θα απειλήσει την ήδη «παγωμένη» διαδικασία διαλόγου με μεσολαβητή την ΕΕ. Η σερβική κυβέρνηση δηλώνει ότι θέλει να υπάρξει κάποια συνεννόηση και καλεί την άλλη πλευρά να μην προχωράει σε επιθετικές ενέργειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ