Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μειώνονται δαπάνες για τις λαϊκές ανάγκες και ενισχύεται το κεφάλαιο

«Το κύριο είναι ότι για να βρίσκετε εσείς τον δημοσιονομικό χώρο», που θέλει η ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, «ξεθεώνετε τους εργαζόμενους. Αρα αυτό που θα προσδιορίσει και τα επόμενα χρόνια είναι η συνέχιση της φοροληστείας εσαεί και η μείωση δαπανών του προϋπολογισμού για εργατικές - λαϊκές ανάγκες», επισήμανε ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής.

Ο Σ. Βαρδαλής ανέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία το παιχνίδι που παίζει η κυβέρνηση στις πλάτες των εργαζομένων, συνολικά του λαού, επιδιώκοντας την ενσωμάτωση, την καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών και αυταπατών, εργαλεία χρήσιμα για να τον στοιχίσει πίσω από τον στόχο της, που είναι η καπιταλιστική κερδοφορία.

Οπως ανέφερε, όχι μόνο δεν πρόκειται να αποκατασταθούν έστω οι απώλειες των εργατικών εισοδημάτων από τα χρόνια της κρίσης αλλά «τα μερίσματα και η κοινωνική σας πολιτική θα λειτουργούν σαν το τυράκι στη φάκα, για την αποδοχή μιας πολιτικής που απλόχερα στηρίζει το κεφάλαιο». Ενώ και τα όποια επιδόματα θα εξαρτώνται από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Εκανε σαφές ότι οι «καλύτερες μέρες» που διαλαλεί η κυβέρνηση αφορούν το κεφάλαιο και όχι τους εργαζόμενους. Και οι «καλύτερες μέρες για το κεφάλαιο περνάνε μέσα από το 1 δισ. νέα φορολογικά μέτρα», την «κατακρεούργηση των κοινωνικών επιδομάτων», μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό, την παραπέρα μείωση μισθών, συντάξεων, τους νόμους Κατρούγκαλου, Βρούτση - Αχτσιόγλου, τον οικονομικό στραγγαλισμό των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών που φορολογούνται από το 1 ευρώ. Ενώ, την ίδια ώρα, όπως προβλέπει και ο προϋπολογισμός, έρχονται νέες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που φτάνουν μέχρι και τη μείωση από το 15% στο 10% για τα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Ακόμα και με τα πολυδιαφημιζόμενα «αντίμετρα» τους επιχειρηματικούς ομίλους ενισχύουν, όπως είναι η επιδότηση επιχειρήσεων για να προσλαμβάνουν νέους έως 25 ετών, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η βαρβαρότητα που ζει ο λαός, τόνισε, δεν πρόκειται να αλλάξει, αντίθετα κάθε φορά θα γίνεται χειρότερη, με όποια αστική κυβέρνηση. Αλλωστε, η ΝΔ, επειδή βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καλό παιδί του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ, αντιπαρατίθεται με την κυβέρνηση για να υπερθεματίσει από την πλευρά της για τις προτάσεις του ΣΕΒ.

«Εχει μεγάλη σημασία, επισήμανε, οι λαϊκές δυνάμεις να απεγκλωβιστούν από μια στρατηγική που καμία σχέση δεν έχει με τα δικά τους συμφέροντα». Το «νέο» προϋποθέτει ενίσχυση της ταξικής πάλης, του αγώνα, της διεκδίκησης. «Από αυτούς που έφεραν το λαό σε αυτό το χάλι δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα διαφορετικό. Ο δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο της λαϊκής ευημερίας περνά μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ